Перейти до публікації

Як українцям купити ліки у Німеччині


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Особливості продажу медикаментів

З 24 лютого у нас була одна задача: врятувати дітей та батьків від снарядів, але жити в чужій країні за іншими правилами та законами — той ще виклик. Якийсь час без сирен, потроху приходиш до тями та усвідомлюєш, що не все в порядку. Щось десь болить, у когось хронічні хвороби та таке інше — потрібні ліки. Та медична система відрізняється від української.

Майже всі медикаменти в Німеччини можна купити за рецептом. Та є й ті, що можна купити просто в аптеці, запитуючи при цьому фармацевта: а які ви порадите? Почнемо з найлегшого, без запису до лікаря та без рецепта. В аптеці можна придбати пігулки, антигістамінні засоби, сиропи від застуди та різні види легких знеболювальних та вітаміни.

З рецептами історія трохи довша. Перш ніж купити ліки за рецептом, його потрібно отримати, а отже — записатися до лікаря (більше інформації розповімо трохи нижче). Рецепти бувають декількох видів, залежить від типу ліків

Зелений вид рецепта

Це простий (Grünes Rezept). Колір бланку даного рецепту — зелений. Ліки, які вписані в зелений рецепт, зазвичай можна купити і без рецепта, але він може знадобитись для підтвердження платником податків своїх витрат. Термін дії такого рецепту – необмежений.

Блакитний рецепт

Приватний (Privatrezept) — колір бланка та основної інформації на ньому блакитний. При купівлі ліків за цим рецептом пацієнт сплачує повну вартість медикаментів, після чого відправляє чек оплати разом із бланком рецепта із штампом фармацевта у страховку компанію, яка відшкодовує витрачені кошти повністю. Такий рецепт має термін придатності — 3 роки.

Рожевий бланк

Це касовий (Kassenrezept) із червоними літерами на ньому. За таким рецептом в аптеці ви сплачуєте тільки невелику частину вартості ліків: 10% або 5-10 евро за вартість упаковки, решту сплачує держава. Ліки для дітей до 18 років можна купити безкоштовно. Рожевий рецепт має термін придатності 4 тижні після видачі.

Жовтий бланк

Жовтий бланк з червоним заповненням потрібен для придбання сильнодіючих ліків, в состав яких входять наркотичні засоби. При купівлі також діє страховка — пільги на вартість ліків. Термін придатності такого рецепту — 8 днів.

В Німеччині щорічно оновлюється список медикаментів, які можна купити тільки за рецептом. Це, так званий червоний список, з яким можна ознайомитися на сайті також є OTC-Liste Over the counter із переліком ліків, які можна придбати вільно

Громадяни з України, які приїхали після 24 лютого зазвичай мають право на безкоштовне лікування та отримання ліків в аптеці за рецептом — без доплати або за додатковою невеличкою — тільки 5-10 євро.

Як отримати рецепт

Українські громадяни повинні зареєструватися у центрі первинного прийому або у відомстві справ іноземців. Його можна знайти на сторінці Федерального відомства у справах міграції та біженців.

Перш за все потрібно уточнити процес запису до лікаря, це можна зробити у відділі соціального забезпечення або громади, де ви зареєстровані. Це дуже важливо для людей, які мають хронічні хвороби та потребується у постійному прийманні ліків за рецептом. Кожного разу, коли вам потрібно записатися до лікаря — вам потрібно взяти талон (Behandlungsschein). Отримавши таке направлення на лікування вам потрібно записатися до лікаря заздалегідь за телефоном або особисто в реєстратурі.

Прийом лікарів для українців тимчасово потребуючих у захисті — безкоштовний. Ще один варіант отримання лікарняних послуг — картка медичного страхування (Krankenversicherungskarte), яку теж можна замовити у відділі соціального забезпечення. Це більше комфортніше, адже з такою карткою вам не потрібно кожен раз звертатися за талоном, проте така можливість доступна не у всіх районах або містах.

Якщо не має страхової картки

В кожному місті діють лікарняні програми, які надають безкоштовно медичну та психологічного допомогу. Бувають різні ситуації і у випадку, коли у громадянина України немає документів чи медичної страховки, можна звернутися до організацій, які безкоштовно лікують людей. Таку організацію можна у вашому регіоні можна знайти на сайті.

Електронний рецепт

Е-рецепт все більше і більше впроваджується в наше життя. Мобільний застосунок з рецептами надає пацієнтам багато переваг. Однією з головних переваг є зручність. 

Пацієнти не мають ризику втратити паперовий рецепт. Щоб отримати призначені медикаменти, пацієнтам достатньо завантажити код рецепта через додаток і відсканувати його в аптеці. 

Для використання всіх функцій застосунку необхідний смартфон з підтримкою NFC.

Пацієнти повинні зберегти свою електронну медичну картку в додатку один раз, після чого вони зможуть переглядати рецепт в незакодованому вигляді.

Застосунок відображає препарати, діючі речовини, інформацію про дозування та особливості прийому. 

Пацієнти можуть переглядати всі дані в будь-який час. 

Застосунок дозволяє віддалено надіслати запит до аптеки, щоб підготували необхідний препарат до видачі. Якщо ліки відсутні в обраній аптеці, їх буде замовлено в оптовика. Після отримання запитуваного товару аптека відправляє покупцеві код отримання, і він зможе забрати препарат.

Електронні рецепти допомагають пацієнтам скоротити кількість візитів до лікаря. Якщо єдиною метою візиту є отримання рецепта, і консультація лікаря при особистій зустрічі не потрібна, протягом поточного кварталу можна обійтися без чергового відвідування. Лікар може просто випустити новий електронний рецепт на вимогу паціє

Аптеки Німеччини

Трохи про німецькі аптеки: в Німеччини працюють тільки кваліфіковані працівники, які мають диплом та дозвіл держави, тому в деяких закладах можна також отримати консультування з приводу взаємодій лікарських засобів, вакцинації, можливих алергічних реакцій та ведення здорового способу життя.

Якщо у вас на руках рецепт, то ви отримаєте саме ті ліки, назви яких є у рецепті. Якщо потрібного медикаменту немає в аптеці, то працівник може його замовити та надати протягом декількох годин.

Аптеку можна впізнати здалеку за великою червоною літерою А. Вони відкриті навіть уночі, крім того обов’язково відкрита чергова аптека у суботу та неділю. Службові аптеки та нічні аптеки чергують по черзі. Оголошення, де знаходиться чергова або нічна аптека, завжди висить на дверях усіх аптек. Проте не всі аптеки працюють цілодобово.

Знайти найближчу аптеку, яка працює вночі або в неділю, можна за адресою. Потрібен зауважити, що у разі купівлі медикаментів в черговій аптеці до суми чеку буде додано додатково 2,50 євро. 

Можлива така ситуація, що після відвідування лікаря у вихідний, потрібно зайти до аптеки. Якщо в рецепті є відмітка «noctu», що означає «вночі», в такому разі 2,50 євро сплачує лікарняна каса.

Популярні та зручні сайти онлайн-аптек в Німеччині, в більшості з яких можна завантажити мобільний додаток.

shop-apotheke

apotheke.de

eurapon.de

apodiscounter.de

medpex.de

juvalis.de

onfy.de

EUVA.net

easyapotheke.de

preisapo.de

docmorris.de

Щоб дізнатись чи потрібен рецепт для купівлі тих, чи інших ліків, на сторінці препарату буде написано Rezeptpflichtig (якщо потрібен рецепт). Якщо такої надписи немає, це означає, що рецепт не потрібен.

В онлайн-аптеці можна придбати ліки за електронним рецептом. На кожному сайті є покроковий опис як це зробити, куди завантажити рецепт. В більшості аптек при замовленні ліків за е-рецептом, доставка — безкоштовна.

Джерело

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...