Перейти до публікації

Важливі зміни при отриманні карти побиту за спрощеною системою для осіб з PESEL UKR


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Громадяни України з PESEL UKR зможуть отримати карту тимчасового побиту за спрощеною системою, в тому числі на підставі возз'єднання з родиною. Тобто можна буде подавати документи, наприклад, на дітей чи дорослих членів родини, які не можуть працювати за віком або станом здоров'я. 

Громадяни України з PESEL UKR, які отримають карту тимчасового побиту за спрощеною схемою й в реєстрі PESEL їхній статус UKR зміниться на CUKR, будуть зобов’язані повідомити про цей факт свого роботодавця. Відповідно роботодавці більше не будуть зобов'язані повідомляти ужонд праці про працевлаштування біженців з України, які отримали “карту CUKR”. 

Громадяни України, які отримають карту побиту за спрощеною системою й матимуть статус CUKR, повинні будуть повідомляти воєводу про зміну адреси проживання, якщо така зміна матиме місце. Термін - протягом 15 днів. 

Громадяни України з “картою побиту CUKR”, аби не втратити її, зможуть виїжджати з Польщі на термін не довший 6 місяців. В принципі це ж саме правило застосовується й для всіх інших іноземців з картами тимчасового побиту.

Громадяни України після отримання карти побиту й зміни статусу з UKR на CUKR збережуть право на всі соціальні виплати, однак втратять доступ до безкоштовної медицини. Аби користуватися безкоштовною медициною й надалі, потрібно буде сплачувати внески до ZUS на медичне страхування, тобто вистачить працевлаштуватися.  

І насамкінець найважливіше: хоч зміни до спецзакону про тимчасовий захист українців набирають чинності з 1 липня 2024, це не означає, що одразу з цієї дати можна буде подаватися на так звані “карти побиту CUKR” за спрощеною системою. Швидше всього, ця можливість з'явиться лише з 2025 року, оскільки польський уряд потребуватиме часу на напрацювання системи й підготовки онлайн-процесу заповнення й подачі документів на карти побиту. Віцеміністр МВС Польщі Мацей Дущик ще під час розгляду змін в парламенті наголошував, що роз'яснення, як відбуватиметься процес подачі документів на “карти побиту CUKR” й відколи їх можна буде подавати, буде оприлюднене окремим розпорядженням до кінця поточного року.

За даними польського уряду, приблизно 96% українців з PESEL UKR зможуть скористатися спрощеною процедурою внесення змін до свого статуту - тобто отримання карт побиту.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...