Перейти до публікації

Кому з українців у Польщі можуть анулювати статус PESEL UKR


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Статус UKR у Польщі – це спеціальний статус тимчасового захисту для українців, які прибули до країни після 24 лютого 2022 року.

Отримання PESEL зі статусом UKR відкриває широкі можливості для українців у Польщі.

 

Вони отримують право на:

• легальне працевлаштування,

• доступ до медичних послуг,

• та соціальної допомоги. 

 

Подання заяви на отримання PESEL UKR буде відбуватися у негайному порядку, одразу після прибуття на територію Польщі (раніше українцям давали 30 днів на подачу документів). Підтвердити особу для присвоєння номера PESEL UKR можна буде лише на підставі закордонного паспорта.

Номер PESEL – це одинадцятизначний цифровий код для ідентифікації особи. В Україні аналогом є ідентифікаційний номер платника податків.

Слід пам'ятати, що номер PESEL надається назавжди, проте статус UKR може бути скасований, що призведе до втрати всіх переваг тимчасового захисту.

 

Можливі підстави для втрати статусу PESEL UKR

Виїзд громадян України з Польщі на термін понад 30 діб автоматично позбавляє їх статусу тимчасового захисту, що підтверджується отриманням PESEL UKR. Втратити статус можна як під час виїзду до України, так і до країн ЄС.

Можливий виняток – українці, яким було доручено виконання певних трудовий функцій за межами країни, наприклад, у відрядженні.

Якщо українець повернеться до Польщі менш ніж за 30 днів, статус тимчасового захисту PESEL UKR буде відновлено автоматично. Але для цього під час перетину кордону потрібно повідомити представників прикордонної служби, що ви здійснюєте в’їзд у країну в статусі UKR. Якщо перетин кордону буде оформлений на інших підставах, право на тимчасовий захист може бути втрачено.

Також статус PESEL UKR можна втратити у разі отримання тимчасового захисту в іншій країні ЄС.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...