Перейти до публікації

Що зміниться для українських біженців у Польщі з 1 липня?


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Тимчасовий захист продовжили до 30 вересня 2025 року, але програма підтримки зазнає суттєвих змін. Легальне перебування із тимчасовим захистом у Польщі підтверджується оформленням номера PESEL UKR.

 

За проектом змін до закону, який має набути чинності з 1 липня, точний термін, коли треба звернутися за отриманням цього номеру, не буде встановлюватися. В оновленому законі цей термін замінюється поняттям "негайно". «Біженець з України має подати заяву на отримання номера PESEL якнайшвидше». Нові норми передбачають, що PESEL UKR можна буде оформити лише за наявності дійсного закордонного паспорта.

 

Ті біженці, які приїжджають до Польщі з тимчасово окупованих територій без закордонного паспорта громадянина України, зможуть отримати тимчасовий захист від управління у справах іноземців, а потім подати документи на отримання паспорта.

З 1 липня для українських біженців скасують низку виплат – зокрема, 300 злотих (2925 грн) як одноразову допомогу після прибуття. Також – компенсацію у 40 злотих (390 грн) на добу за розміщення українців безкоштовно у приватному житлі.

Основні виплати, які отримують українські біженці у Польщі – щомісячна допомога у 800 злотих (7800 грн) до повноліття дитини. За новими правилами, доступ до цієї допомоги матимуть тільки ті батьки, чиї діти відвідуватимуть школу чи дитсадок у Польщі.

Для інших "дитячих" виплат умовою буде перебування на території Польщі разом із дитиною.

Проживання у колективних центрах залишиться безкоштовним для вразливих категорій біженців. Всі інші будуть оплачувати частину витрат у таких закладах.

 

Зокрема:

• 50% коштів, але не більше 40 злотих (390 грн) на добу – після 120 днів перебування у країні;

• до 75%, однак не більше 60 злотих (585 грн) на день на особу – після 180 днів у країні;

• 15 злотих (146 грн) на день з неповнолітніх, на яких отримується допомога "800+" – після 120 днів з моменту першого в'їзду на територію Польщі.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...