Перейти до публікації

У Німеччині скасують податкові класи III та V


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер планує провести податкову реформу та скасувати III та V податкові класи – їх, як правило, обирають подружні пари з великою різницею у заробітній платі. Наприклад, якщо один із партнерів працює на повну ставку, а другий не працює зовсім або влаштований на Minijob.

Податковий клас III передбачає вищу неоподатковувану суму – у 2024 році вона становить 23 208 євро . Саме тому ІІІ податковий клас вигідний партнеру з більшими доходами.

Податковий клас V автоматично отримує його чоловіка чи чоловіка. По V податковому класу неоподатковувана сума не передбачена , тобто податок треба буде сплатити з усієї величини річного доходу.

Якщо заробітні плати в парі приблизно однакові, то найчастіше подружжя обирає податковий клас IV. За ним у кожного з них однакова неоподатковувана сума – у 2024 році становить 11 604 євро , як і за податковим класом I. Або можна оформити IV податковий клас з коефіцієнтом , тоді податкове відрахування можна перерозподілити вигідніше для пари.

 

Що зміниться після податкової реформи?

Всі, у кого III та V податкові класи, автоматично будуть переведені до IV податкового класу , пише Focus. У цьому випадку партнер із вищою заробітною платою (у якого зараз III податковий клас) платитиме більше податків, а отже, його чистий дохід зменшиться. А партнер із нижчою заробітною платою (у якого зараз V податковий клас) платитиме менше податків, а отже, його чистий дохід зросте.

Для наочності видання Focus наводить приклад. Припустимо, чоловік заробляє 4000 євро на місяць, а дружина 2000 євро на місяць. Після реформи вони обидва перейдуть у IV податковий клас. Чоловік після сплати податків отримуватиме приблизно на 290 євро на місяць менше. Дружина після сплати податків отримуватиме на 230 євро більше. Однак Focus не дає розрахунки, як зміниться загалом сімейний бюджет при втраті III та V податкових класів , особливо у випадках, якщо один із подружжя не працює.

Поки точно не відомо, коли саме уряд візьметься за податкову реформу. Однак, як зазначає Focus, ця реформа включена до коаліційної угоди, а отже, навряд чи в уряді виникнуть розбіжності у її проведенні.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...