Перейти до публікації

Де краще розлучатися: у Німеччині чи на батьківщині?


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Іноземці можуть розлучатися в Німеччині, в країні громадянства або в країні, де було укладено шлюб.

Як правило, рідко де розлучення більш тяжкі, ніж у Німеччині. В інших країнах розставання оформити швидше та дешевше. Не дивно, що пари часто вдаються до такого варіанту.

Це має сенс, якщо подружжя розлучається без претензій, "полюбовно", тобто, про все домовившись. Однак, якщо якісь претензії хоча б у одного чоловіка (фінансові, майнові, питання незгоди в опіці та інше) виникли, то німецькі відомства не визнають таке розлучення таким, що відбулося . Тоді, якщо колишнє подружжя (або одне з них) живе в Німеччині, доведеться "перерозлучатися" за німецькими законами.

І нерідко претензії таки виникають. При "закордонному" розлученні є нюанси, як правило, неприємні для однієї із сторін. Наприклад, втрачається право на аліменти безробітному чоловікові. Або раптово спливає питання поділу сплачених у шлюбі пенсійних внесків.

Якщо одне із подружжя відчуває, що з “полюбовному” розлученні країни громадянства буде якось ущемлений, краще відразу розлучатися у Німеччині. Так, процес довгий і дорогий. Але тут максимально захищені права всіх сторін.

Наприклад, при роках (а іноді й трьох роках) роздільного проживання в деяких ситуаціях можна розраховувати на утримання працюючого чоловіка. І це може бути важливим отримання незалежного ВНЖ.

 

Легалізація іноземного розлучення у Німеччині

Визнати іноземне розлучення в Німеччині можна, але тільки якщо воно завершилося за обопільною згодою двох сторін . Свідоцтво про розлучення іншої країни потрібно апостилювати у країні результату та перекласти німецькою. Після цього потрібно особисто разом звернутися до Standesamt за місцем прописки.

Обидва колишні подружжя запитають: чи про все ви домовилися? Претензій немає? Якщо подружжя дасть відповідь “так”, то буде запущено процедуру легалізації розлучення. Якщо хоча б один чоловік висловить претензії або забариться з відповіддю або у співробітника Standesamt виникнуть якісь сумніви, то розлучення не визнають і доведеться запускати процес заново за німецькими правилами.

Але це ще не все. Якщо розлучення в іншій країні не відповідало основним правилам розлучення в Німеччині, то його також визнають недійсним. Наприклад, розлучення в односторонньому порядку за заявою одного з подружжя можливе в деяких країнах, але не в Німеччині.

 

Трапляється, що в країні громадянства розлучення визнане, а в Німеччині — ні . Це тягне за собою проблеми, наприклад, при укладенні шлюбу надалі в будь-якій країні ЄС, оскільки в обох подружжя висітиме шлюб. Також важливо мати на увазі спадкові питання.

Після визнання іноземного розлучення в Standesamt законодавчо можна розраховувати тільки на аліменти на спільну дитину. Все, що належить за німецькими законами згори — тут лише домовленості між колишнім подружжям. Наприклад, можна поділити німецькі пенсійні накопичення за час шлюбу за заявою до пенсійного фонду.

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...