Перейти до публікації

Головні зміни для біженців цього року у Чехії


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Час від часу чеський уряд коригує умови та допомогу українських переселенців. Ось  головні зміни чекають на людей, які втекли від війни до Чехії, у 2024 році.

 

Статус тимчасового захисту

Наприкінці 2023 року в Чехії ухвалили зміни до закону Lex Ukraine, який продовжує тимчасовий захист для громадян України до 2025 року.

Щоб продовжити статус, українцям необхідно зареєструватися на сайті МВС Чехії, де потрібно буде вказати місце проживання в Чехії та назву та адресу школи, де дитина навчається, у разі обов'язкового відвідування навчального закладу. Після завершення реєстрації ваш захист буде продовжено до 30 вересня цього року.

Статус тимчасового захисту, як і раніше, даватиме українським біженцям доступ до ринку праці, державного медичного страхування та навчання у школах.

 

Безкоштовне житло у Чехії лише до 3 місяців

Згідно з новими поправками, українці зможуть проживати у безкоштовному державному гуманітарному житлі лише 3 місяці. Відповідно до змін до закону, термін проживання у безплатному житлі буде скорочено до 90 днів усім без винятку. Норма набуде чинності з 1 вересня 2024 року.

Біженці, які на 1 вересня 2024 року вичерпають 90-денний термін, мають залишити екстрене житло або перейти на стандартні відносини найму та оплачувати житло.

 

Допомога на повернення додому

Європейські країни останнім часом ухвалюють програми для мотивації українців повертатися на Батьківщину. Чехія у цьому питанні – не виняток.

У законі передбачено нові норми, згідно з якими уряд Чехії зможе встановлювати правила грошової допомоги українцям, якщо вони вирішать добровільно повернутися до своєї країни.

Так, допомога передбачатиме оплату деяких витрат на повернення в Україну та необхідне консультування та не включатиме надання готівки. Наприклад, купівлю квитків або оплату житла перед від'їздом в окремих випадках.

Отримати таку допомогу можна буде один раз, а подати заявку на допомогу потрібно буде не пізніше ніж за 3 місяці з дня припинення тимчасового або міжнародного захисту. Якщо людина згодом захоче отримати довгострокову візу, то половину отриманої допомоги потрібно буде повернути.

 

Розмитнення авто

З 1 січня цього року реєстрація автомобілів із українськими номерами стає обов'язковою.

Якщо не оформити реєстрацію транспортного засобу у спеціальному реєстрі до кінця року, це вважатиметься правопорушенням та каратиметься штрафом

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...