Перейти до публікації

Звільнення в Іспанії: як відбуваються та які зміни чекають?


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Пройшло вже більше року з того часу, як було проведено реформу у сфері праці, і її наслідки вже надають непоправний вплив на цей ринок.

Наприклад, спостерігається різке збільшення числа дисциплінарних звільнень (вшестеро).

Іспанія побила рекорд за кількістю звільнень цього року: станом на червень 2023 року до органів соціального забезпечення було подано 476 220 заяв, що на 39,9% більше, ніж торік.

З них 309205 звільнень носять дисциплінарний характер.

Слід мати на увазі, що відповідно до статті 54 Статуту трудящих ця дисциплінарна форма звільнення є крайнім заходом, який роботодавець може застосовувати лише в тому випадку, якщо працівник серйозно порушує свої зобов'язання: неодноразові порушення, словесні або фізичні образи своїх колег, непокора тощо .

Зараз іспанські компанії використовують його навіть у тих випадках, коли вищеописаного не відбувається. Чому? Є кілька причин, які пояснюють це.

Одна з них полягає в тому, що трудова реформа посилила умови для об'єктивного звільнення з економічних, технічних, організаційних чи виробничих причин. В цьому випадку потрібна виплата компенсації у розмірі 20 днів за відпрацьований рік. Таким чином, деякі компанії обирають дисциплінарне звільнення як більш дешевий та швидкий спосіб позбутися працівників.у

Уряд вивчив кілька способів обмежити кількість звільнень. Найбільш гучними були "заборони на звільнення" під час пандемії з санітарних причин, а потім через кризу через воєнні дії в Україні.

Тепер було вирішено ускладнити компаніям звільнення працівників за допомогою суворішої судової процедури розірвання контрактів. Тобто посилити повноваження суддів накладати вето на звільнення за неналежну поведінку.

Більш ретельний перегляд справ, особливо дисциплінарних, сприятиме тому, що звільнення, якщо вони не будуть визнані недійсними, з більшою легкістю можуть бути оголошені неправомірними, що призведе до більш високої компенсації.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...