Перейти до публікації

Чи мають право студенти працювати?


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Так, якщо ви приїхали у Німеччину за студентською візою, то можете працювати 120 повних чи 240 неповних робочих днів на рік.

Якщо ви маєте дозвіл на перебування (Aufenthaltserlaubnis) і вступили на навчання, то на ринку праці країни для вас діють ті ж правила, що й для громадян Німеччини.

Практика також вважається «звичайною» роботою, навіть якщо не оплачується. Тобто час її проходження також повинно бути враховано в 120-денному ліміті.

 

Скільки можна працювати?

Щоб не ставити під загрозу ваш студентський статус, ви можете працювати в навчальний час (Vorlesungszeit) не більше ніж 20 год. на тиждень. Якщо перевищите цей ліміт, то вважатиметеся звичайним найманим працівником. Це вплине на медичну страховку й на право на отримання субсидії BAföG.

 

Яку роботу можна виконувати?

Студенти можуть влаштуватися на будь-яку роботу — офіціантом, продавцем, репетитором тощо. Можна підробляти й за фахом і відразу отримати уявлення про майбутню професію — це називається «Werkstudent».

 

Або ж влаштуватися науковим асистентом у своєму ж ВНЗ. Ви зможете працювати, наприклад, в університетській бібліотеці, вести семінари чи займатися пошуком наукової літератури для професорів.

 

Скільки може заробляти студент?

Основне правило таке: навіть будучи студентом, при перевищенні певної суми особа буде зобов'язана сплачувати податки й внески до фондів соціального страхування (медичне, пенсійне).

Якщо студент заробляє менше ніж 520 євро на місяць (Minijob), то не потрібно сплачувати ні внески до фонду соціального страхування, ні податки. В суму 520 євро включені також можливі додаткові винагороди, такі як різдвяна премія чи відпускні.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...