Перейти до публікації

Тимчасовий захист у Франції


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Ви шукає порятунок у Франції і Ви щойно приїхали та не знаєте що робити і де оформити всі документи. Посольство України підготувало для Вас короткі поради.

 

1. Знайти тимчасове житло. Ви можете знайти житло самостійно, або якщо прибуваєте до Парижа чи Ніцци, то можете звернутися до Центру соціальної підтримки для переселенців з України. Адреса Центру: https://www.ukrainefrance.org/2.

 

Крок 2. Звернутися до Префектури  та отримати Дозвіл на тимчасове проживання з використанням тимчасового захисту (Autorisation provisoire de séjour bénéficiaire de la protection temporaire) або простіше кажучи APS (АПС). Адреси префектур та вимоги для отримання APS: https://parrainage.refugies.info/ukraine/arriver-en-france.

Для отримання тимчасового захисту (видається на 6 місяців) Вам необхідно звернутися у префектуру за місцем проживання, список необхідних документів:

1.) Паспорт громадянина України для виїзду за кордон + копія першої сторінки і сторінки з датою перетину кордону з ЄС.

2.) 3 фотографії

3.) Підтвердження проживання

- якщо ви знімаєте житло самостійно - квитанції Едф (або вода, газ) - не раніше, ніж 3-місячної давності;

- якщо проживаєте на території Франції у іншої особи (власник житла дає вам копію едф, attestation d'hebergement, копію свого паспорта)

Увага! Документ АПС видається тільки дорослим особам, дітям до 18 років такі документи не оформлюються.

 

Для поновлення тимчасового захисту потрібні ті самі документи + старий АПС та його копія

 

Крок 3. Звернутися до OFII та отримати фінансову допомогу. Більше інформації: https://www.ukrainefrance.org/ada-1, https://www.ofii.fr/les-directions-territoriales-de-lofii-mobilisees-pour-laccueil-des-deplaces-ukrainiens/.

Якщо ви хочете отримувати грошову допомогу від OFII, при подачі на свій перший захист, в префектурі вам дадуть направлення на рандеву або на запис на рандеву в OFII. Іноді буває, що офіс OFII знаходиться прям у префектурі.

 

При поновленні захисту, в префектурі вам видадуть бланк, який треба заповнити і надіслати на e-мейл вашого відділення OFII і чекати відповідь від них (інколи це може займати до тижня).

 

Крок 4. Звернутися до CPAM та отримати безкоштовне медичне страхування. Більше інформації: https://assurance-maladie.ameli.fr/qui-sommes-nous.

 

Медична страховка видається терміном на один рік від дати подання документів на її оформлення.

Список документів:

-Підтвердження проживання (див.пункт вище)

-Копія паспорта

-Копія АПС

-Підтвердження отриманих ресурсів (якщо є)

-Податкова декларація за 2022 рік

+ 2 формуляри (якщо подаєте перший раз, якщо поновлення - тільки другий формуляр)

Подавати документи на переоформлення треба не пізніше, ніж за два місяці до закінчення терміну дії страховки). Для цього достатньо кинути документи в конверті у скриньку біля входу або надіслати рекомендованим листом на адресу закладу.

Це і є основні негайні кроки по прибуттю у Францію! Варто зауважити, що Ви також можете бути претендентом на інші види допомоги з якими Ви можете більш детально ознайомитися на сайті Caisse d'Allocations Familiales (CAF): https://www.caf.fr/

Більше інформації можна знайти за посиланнями: https://www.ukrainefrance.org/26, https://www.caf.fr/, https://www.ukrainefrance.org/ та https://parrainage.refugies.info/ukraine.

Також просимо вас ознайомитися із буклетом: https://www.interieur.gouv.fr/sites/minint/files/medias/documents/2022-06/LIvret-accueil-en-france-pour-les-deplaces-d-ukraine.pdf

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...