Перейти до публікації

Що таке Schwarzarbeit або "робота по-чорному"?


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Schwarzarbeit - регулярна діяльність, що здійснюється з метою отримання прибутку, але офіційно не зареєстрована. З роботи не сплачуються податки та соціальні відрахування.

Незареєстрована робота в Німеччині регулюється законом SchwarzArbG . Покарання варіюється від штрафу в кілька сотень євро до тюремного ув'язнення на 10 років . На розмір та строгість кари впливають:

- сума, одержана від незареєстрованої роботи;

- перше це порушення чи рецидив;

- наявність або відсутність наміру заощадити та не сплачувати податки та соціальні внески.

Якщо іноземця ловлять на уникненні податків та внесків на кілька тисяч євро, цілком можна розраховувати на депортацію та заборону на в'їзд до ЄС років на 5.

 

Контроль та штрафи

Закон SchwarzArbG також карає зайнятість у Німеччині без дозволу на роботу або порушення правил мінімальної оплати праці, якщо зарплата нижча за 12€ на годину .

Контролем за виконанням закону займається митниця, а саме відділи Finanzkontrolle Schwarzarbeit . Для заведення справи достатньо скарги. Іноді, навіть анонімної.

За найм працівника без офіційного працевлаштування, роботодавцю може прилетіти штраф у десятки тисяч євро . Залежить від шкоди, що оцінюється.

У 2022 році працівники митниці провели 53100 перевірок роботодавців . Виявлені збитки від незаконної зайнятості за минулий рік оцінюються в 686,4 мільйона євро .

Суворий закон і до тих, хто приховує доходи і одночасно отримує допомогу. Це вже не просто ухиляння від податків внесків. Це шахрайство щодо Jobcenter , тобто держави!

На "шварцуючого" одержувача Bürgergeld заводиться кримінальна справа за статтею §263 StGB, де як максимальне покарання передбачена в'язниця строком до 10 років .

Але зазвичай все обмежується штрафом та вимогою повернути усі незаконно отримані гроші заднім числом. А це не лише грошова частина Bürgergeld, а й витрати Jobcenter на оренду житла.

 

Як із цим жити?

Якщо людина вигуляла собаку сусіда у відпустці і отримала від нього на подяку 100 € - це не злочин.

Допомогу сусідам чи друзям як послугу або для підтримки добрих відносин не вважається Schwarzarbeit. Тут мова йде про Nachbarschaftshilfe або Hilfe aus Gefälligkeit . Але тільки якщо заняття нерегулярне та допомога надається не з метою отримання прибутку.

Важлива ознака: людина не пропонувала жодного сервісу, але її попросили допомогти знайомі чи сусіди.

Якщо хтось вирішує підзаробити, пропонуючи послуги вигулу собак у своєму районі, то це вже підприємництво.

Допустима межа неофіційного додаткового доходу, що не вимагає реєстрації - 410 € на рік.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...