Перейти до публікації

Як отримати громадянство Німеччини через процедуру натуралізації?


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Що таке натуралізація в Німеччині?

Усі правила отримання паспорта ФРН закріплені у законі про громадянство (StAG). Натуралізація – це один із способів набуття громадянства, який доступний іноземцям після кількох років проживання в Німеччині на законних підставах. Додатковими вимогами є знання німецької мови, успішне складання тесту, дотримання законів країни та самостійне забезпечення власних потреб. Особи, які отримують соціальну допомогу, не мають права на проходження натуралізації.

 

Скільки потрібно прожити в Німеччині, щоб дали громадянство?

Згідно з чинним законодавством, цей період становить 8 років, але передбачено низку винятків. Цей період скорочується, наприклад, для подружжя громадян ФРН, осіб, які особливо успішно інтегруються у німецьке суспільство.

 

Які документи потрібні для натуралізації в Німеччині?

Перелік документів, форма заяви та відомство, що займається натуралізацією, залежить від місцевих правил. Отримати всю необхідну інформацію можна у місцевій адміністрації. Дізнатися, які документи потрібні для набуття німецького громадянства, слід безпосередньо у відомстві, яке займається цим питанням у регіоні проживання.

 

Який рівень мови має бути, щоб отримати німецьке громадянство?

Мінімальний рівень, який буде визнаний достатнім, – B1. Вищий рівень може бути приводом для скорочення обов'язкового часу проживання у ФРН.

 

Де здати тест на громадянство Німеччини?

Для отримання списку пунктів проведення тестування необхідно звернутись до місцевого відомства, яке опікується питаннями громадянства. Для проходження тесту потрібно заплатити 25 євро. При собі потрібно мати посвідчення особи.

Від проходження тесту звільняються ті, хто здобув освіту німецькою мовою (наприклад, закінчив школу) та особи, які не можуть його здати через вік або стан здоров'я.

 

Що зміниться з ухваленням нового закону про громадянство Німеччини 2023?

Передбачається, що набуття громадянства ФРН за новим Законом про громадянство буде значно спрощено та прискорено. Зокрема обов'язковий термін проживання в країні скоротиться до 5 років. Для іноземців, які особливо успішно інтегрувалися в німецьке суспільство, він становитиме лише 3 роки. Крім того, збереження колишнього громадянства буде доступним для всіх, а не лише у виняткових ситуаціях.

 

Як отримати громадянство Німеччини для біженців?

Згідно з чинним законодавством, статус біженця дозволяє уникнути процедури відмови від першого громадянства. Після ухвалення нового закону цей факт втратить свою актуальність і біженці отримуватимуть громадянство на загальних підставах. Це правило діятиме, зокрема, і для українців.

 

Чи можна отримати громадянство Німеччини за 3 роки?

Багато біженців з України цікавляться, як натуралізуватися в Німеччині швидше, наприклад через 3 роки проживання. Насамперед, таку можливість мають ті, хто одружений з особою, яка має громадянство ФРН. Для цього також потрібне виконання наступних умов:

- Тривалість шлюбу не менше 2 років;

- відсутність підстав для виплати державної допомоги;

- мовні навички рівня B1 чи вище;

- Успішна здача тесту або підстави для звільнення від нього;

- Відсутність судимостей за тяжкі кримінальні злочини.

Після набуття чинності новим Законом отримати громадянство за 3 роки зможуть також ті, хто продемонструє особливі успіхи в інтеграції.

 

Коли набуде чинності новий Закон про громадянство?

Точні терміни набрання чинності новим Законом про громадянство в Німеччині поки невідомі, він перебуває на стадії законопроекту.

 

Публікація переслана

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...