Перейти до публікації

Як зміняться імміграційні правила Німеччини в листопаді?


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Нові радикальні зміни в імміграційному законодавстві Німеччини були довгоочікуваними з моменту їх анонсування коаліційним урядом ще в 2022 році.

Прагнучи перетворити Німеччину на країну імміграції, міністри знову повернулися до чертежної дошки над законодавчим актом, який востаннє було змінено перед початком пандемії коронавірусу: законом про імміграцію кваліфікованих працівників.

Відповідно до останніх планів, «блакитні карти» буде простіше отримати людям із нижчою зарплатою в найрізноманітніших професіях, будуть запроваджені гнучкіші правила возз'єднання сімей та нова віза для тих, хто шукає роботу, заснована на наборі балів, відома як Карта можливостей.

Ці зміни були остаточно схвалені парламентом у липні, і тепер реформи вступатимуть в силу в три етапи, причому перші зміни почнуть діяти з листопада 2023 року. Два наступні етапи будуть проведені в березні – коли вступить в силу Opportunity Card – і в червні 2024 року.

Однак на даний момент ми наводимо огляд змін, які відбудуться для кваліфікованих іноземних працівників з листопада цього року.

Пом'якшення вимог до «блакитної карти»

Одним з найбільш популярних способів переїзду в Німеччину в якості кваліфікованого працівника є схема «блакитної карти» ЄС, яка надає дозвіл на роботу людям кваліфікованих професій, які традиційно отримують вищу заробітну плату.

У листопаді уряд оголосив про введення «нової Блакитної карти ЄС», яка значно спростить отримання цього затребуваного документа, а також надасть власникам Блакитної карти ширші права на мобільність та возз'єднання з сім'єю.

4 основні способи зміни «блакитної карти»

1. Зниження порога заробітної плати

Нині більшість працівників, які розраховують отримати «блакитну карту», мають отримувати щонайменше 58 400 євро на рік до відрахування податків, тобто. значно вищий за середній доход, хоча працівники таких затребуваних областей, як ІТ, математика, природничі науки, інженерія та медицина, можуть мати зарплату в розмірі 45 552 євро.

З листопада цей показник буде суттєво знижено. Після цього вимоги до заробітної плати будуть прив'язані до так званої стелі нарахування пенсійних внесків: простіше кажучи, до верхнього порога заробітної плати для сплати обов'язкових пенсійних внесків.

Надалі поріг заробітної плати для отримання «блакитних карток» буде встановлений на рівні 45,3% від граничної суми пенсійних внесків для затребуваних працівників «вузьких» професій та 50% – для всіх інших.

Це означає, що в 2023 р. працівники затребуваних професій, таких як математики, медики та ІТ, зможуть розраховувати на зарплату в 39 682,80 євро, а решті працівників для отримання права на «блакитну карту» потрібно заробляти більше 43 800€

2. Більше людей матимуть право на допомогу

Нині представникам «вузьких» професій, тобто. тих, де відчувається найгостріший брак робочої сили, діють особливі умови під час подання заяви на отримання «блакитної карти» ЄС. Однак визначення «вузьких» професій залишається досить вузьким: до них належать лише ІТ, медицина, математика, інженерія та природничі науки.

Найближчим часом це визначення буде значно розширено і включатиме медсестер, викладачів, фармацевтів, ветеринарів, стоматологів, менеджерів професійних послуг, а також людей, зайнятих на виробництві, у гірничодобувній промисловості або будівництві. Це означає, що ці групи населення також матимуть право на отримання «блакитної картки» за нижчої зарплати в 39 682 євро.

Крім того, право на отримання «блакитної картки» з нижчою зарплатою отримають кар'єристи, які закінчили університет протягом останніх трьох років, а також працівники ІТ-сфери, які можуть підтвердити наявність у них не менше ніж трирічного досвіду роботи, навіть якщо у них немає вченого ступеня.

3. Права на свободу пересування

Особи, які мають «блакитну карту», видану в іншій країні ЄС, можуть приїжджати до Німеччини на строк до 90 днів у робочих справах без оформлення візи. Крім того, особи, які прожили в іншій країні ЄС за «блакитною картою» не менше року, зможуть жити і працювати в Німеччині протягом тривалого часу без отримання візи. Натомість їм достатньо буде подати заяву на отримання Блакитної картки громадянина Німеччини в місцеве відомство у справах іноземців (Ausländerbehörde).

4. Спрощене возз'єднання сім'ї

Якщо члени сім'ї вже одного разу зверталися за візою на возз'єднання, їм більше не доведеться повторювати цей складний процес у Німеччині. Це пов'язано з тим, що сім'ї власників «блакитних карт» ЄС, які проживали разом з ними в іншій державі-члені ЄС, можуть використовувати отриманий раніше дозвіл для проживання та роботи в Німеччині, не звертаючись за новою візою. Крім того, їм більше не доведеться доводити наявність достатньої житлової площі або коштів для існування.

Більше гнучкості для кваліфікованих працівників

Хоча ця зміна набула набагато меншого розголосу, ніж зміни у «блакитній карті» або «карті можливостей», заснованої на нарахуванні балів, вона може стати однією з найбільш значущих змін у законодавстві.

З листопада люди з професійною чи академічною освітою можуть приїжджати і працювати в Німеччині, якщо вони відповідають усім вимогам, але, що дуже важливо, вони більше не зобов'язані працювати в області, пов'язаній з тим, що вони вивчали.

Так, наприклад, людина, яка отримала диплом з природничих наук, може зайнятися програмуванням, а студент-гуманітарій – перейти на керівну посаду.

Спрощення візових процедур для професійних водіїв

Професійні водії також входять до числа працівників, яких коаліційний уряд залучає до реформи імміграційної системи.

В даний час водії вантажівок і логісти з країн, що не входять до ЄС, перебувають у кінці черги на отримання роботи в Німеччині, оскільки роботодавці повинні довести, що в країні немає німців або громадян ЄС, які могли б обійняти цю посаду.

У листопаді це правило буде скасовано, як і вимоги до іноземних водіїв підтверджувати знання німецької мови.

Крім того, водії зможуть отримати дозвіл на роботу, навіть якщо у них немає відповідного посвідчення водія та початкової кваліфікації водія з ЄС або ЄЕЗ, що значно прискорить і спростить отримання віз.

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...