Перейти до публікації

Пакс, шлюб та співжиття: у чому відмінності при оформленні відносин?


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Як оформляються відносини між парами у Франції? Які зобов'язання, які їх найбільш сприятливі з погляду оподаткування, дітей тощо.?

З'ясовуємо всі подробиці цієї статті!

Перше, що необхідно знати: пакс та шлюб є найбільш стабільними формами відносин, оскільки вони юридично оформлені двома особами, які складають пару. Проживання ж не реєструється за жодних обставин і не закріплюється конкретним договором.

Про що йде мова?

Співжиття (le concubinage) - це фактичний союз. Під ним розуміється стабільне та тривале спільне проживання двох осіб однієї чи різної статі. Докази спільного проживання можуть бути подані у будь-який спосіб (свідоцтво про спільне проживання, свідчення свідків, заяви під присягою).

Договір громадянської солідарності (le PACS) - це договір між двома повнолітніми особами однієї чи різної статі про організацію їхнього спільного життя. Для того, щоб укласти ПАКС (договір громадянської солідарності), партнери повинні відповідати певним умовам: вони мають бути старше 18 років, не перебувати у шлюбі чи договорі громадянської солідарності та не мати прямих родинних зв'язків з іншим партнером.

Шлюб (le mariage) - це форма союзу, яка історично узаконена державою і регулюється суспільством.

Які зобов'язання у цих видах відносин?

У разі співжиття їх немає, оскільки відсутня договір. Довідка про спільне проживання може бути видана безкоштовно деякими меріями при пред'явленні документа, що посвідчує особу та місце проживання. Вона може бути корисною для визначення права власності на матеріальні цінності, але не має великого юридичного значення, оскільки свідчить лише про фактичні відносини між співмешканцями. Мерія може відмовити у його видачі.

Партнери PACS зобов'язуються проживати спільно і надавати один одному матеріальну допомогу та підтримку, пропорційну засобам подружжя. Матеріальна допомога поширюється на різні поточні витрати, такі як квартплата, оплата сумісної власності, харчування та одяг, освіта дітей тощо.

Порівняно з PACS шлюб додає обов'язок надання допомоги. Це одночасно моральне та матеріальне зобов'язання, яке передбачає надання взаємодопомоги у скрутну хвилину, наприклад, у разі хвороби одного з подружжя.

Спільним для шлюбу та PACS є те, що подружжя несуть спільну відповідальність за боргами, що виникли для задоволення повсякденних життєвих потреб. Однак до шлюбу додається спільна відповідальність за борги, пов'язані з вихованням дітей.

Що відбувається зі спадщиною та майном?

У разі співжиття право власності на майно не є спільним. Однак співмешканці можуть спільно купувати майно. І тут майно купується разом, що означає, кожен із партнерів володіє майном у межах своєї частки. У разі розлучення воно буде розділене.

Правовий режим PACS - поділ майна. Проте партнери з PACS можуть ухвалити систему спільної власності. Вони повинні вказати це у початковому чи зміненому договорі PACS. У разі PACS спільна власність компенсує відсутність спадщини у разі смерті чоловіка.

У разі шлюбу існує кілька варіантів режиму подружньої власності:

Джерело

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...