Перейти до публікації

Bildungsurlaub: освітні канікули в Німеччині


Alona

Рекомендовані повідомлення

Що означає Bildungsurlaub?

Мабуть, одним із найменш використовуваних допомог у Німеччині є Bildungsurlaub. У буквальному перекладі воно означає «освітні канікули», хоча більш точним описом була б «освітня відпустка».

Залежно від того, в якій із 16 федеральних земель Німеччини ви проживаєте, ваш роботодавець зобов'язаний надати вам певну кількість оплачуваних вихідних днів для проходження освітніх курсів або тренінгів, які допоможуть вам краще виконувати свою роботу, – за умови, що ви самі про це попросите.

Цей час – як правило, 5 днів на рік у більшості випадків – надається на додаток до звичайних оплачуваних вихідних або святкових днів.

Право на нього мають усі працівники, окрім державних службовців, незалежно від громадянства. Однак не у всіх землях воно є. Концепція Bildungsurlaub існує тільки в 14 з 16 земель Німеччини, виняток становлять Баварія і Саксонія.

Це означає, що якщо, наприклад, ви маєте право на 25 оплачуваних відпусток, то ви можете взяти їх і при цьому отримати всі належні вам дні для Bildungsurlaub. У цьому випадку роботодавець оплачує вам 30 днів відпустки, хоча для п'яти з них ви повинні знаходитись на навчанні чи професійній підготовці.

 

Яка освіта чи курси підходять для цього?

Тут є одна проблема. Зрозуміло, від Вас потрібно, щоб Ви дійсно проходили навчання у вільний від роботи час. Крім того, необхідно отримати згоду роботодавця, і він може відмовити, якщо вважатиме, що обране Вами навчання не відповідає дійсності.

Мовні курси часто є безпрограшним варіантом, особливо для іноземців у Німеччині, які бажають удосконалити свої знання німецької мови за допомогою інтенсивних курсів, які охоплюють більший обсяг інформації, ніж навіть місяць вечірніх занять. Мовні школи іноді пропонують спеціально розроблені з цією метою одно- чи двотижневі курси.

Однак існує й безліч інших курсів – з кодування, веб-дизайну, комп'ютерних програм, лідерства та фінансового менеджменту. Головне – переконатися в тому, що компанія, що надає даний курс, визнана в федеральній землі вашого роботодавця. Наприклад, якщо ви живете в Бранденбурзі, а працюєте в Берліні, переконайтеся, що Берлін визнає ваш курс.

Сайт Bildungsurlaub.de дозволяє користувачам шукати можливі курси та фільтрувати результати за типом курсів, часом їх проведення та федеральної землі, яка має визнати ці курси.

Бонус:  Якщо ваша федеральна земля визнає курс іспанської мови, запропонований в Сонячній Іспанії, і ви можете обґрунтувати, що цей курс має відношення до вашої роботи, ви маєте повне право вступити на нього. Це означає, що, хоча ви і проводите на курсах певну кількість годин на день, у вас ще залишиться час на прогулянку сонячною країною  або дегустацію тапасу на пляжі після того, як ви закриєте підручники.

 

Як це використати?

Використання Bildungsurlaub може бути складним. Можливо, саме тому, за даними Німецької конфедерації профспілок (Deutscher Gewerkschaftsbund, DGB), лише близько 2% людей у Німеччині, які мають право на Bildungsurlaub, використовують його.

Перш за все, знайдіть цікавий для Вас акредитований курс і зареєструйте свій інтерес у його організатора. Попросіть їх надати вам документи, які ви можете надіслати роботодавцю.

Документи необхідно надіслати не пізніше ніж за 4–8 тижнів, а роботодавець повинен відповісти на них протягом протягом двох-трьох тижнів.

Якщо роботодавець схвалить ваші дії, ви можете вирушити на курси. Але не забудьте отримати підтвердження про свою присутність, оскільки для отримання оплачуваних днів ваша присутність є обов'язковою. Після повернення зробіть копію заяви про явку і передайте її роботодавцю.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...