Перейти до публікації

Як отримати громадянство Німеччини після подачі на допомогу?


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

У зв'язку з тим, що економіка Німеччини цього року скочується в рецесію, сумна істина полягає в тому, що періоди безробіття для багатьох будуть неминучі.

Для іноземців, які опинилися без роботи, це створює серйозну дилему: якщо я знову звернуся за соціальною допомогою, чи не поставить це під загрозу мою майбутню заяву на отримання громадянства? Чи можна покладатися на страхування з безробіття – так званий Arbeitslosengeld I – і що станеться, якщо я перейду на Bürgergeld, чи довгострокову допомогу з безробіття?

Юрист який спеціалізується в області громадянства та імміграційного права, прояснив деякі з цих питань.

Страхування від безробіття та соціальне забезпечення

За словами Хассе, насамперед важливо знати, що влада розрізняє різні види допомоги з безробіття.

Тим, хто тільки-но був звільнений і вимушений на короткий час перейти на Arbeitslosengeld I (ALG I), не варто турбуватися про те, що це вплине на отримання громадянства.

Ця допомога виплачується, якщо ви працювали не менше року протягом останніх 2,5 років, і розраховується як частка від вашого попереднього доходу.

Навпаки, довгострокова допомога з безробіття, відомі як Arbeitslosengeld II (ALG II) або Bürgergeld, – це соціальні виплати, які ви отримуєте від центру зайнятості, якщо ви не працюєте протягом тривалого часу. З ними, на думку Хассе, може виникнути більше проблем.

 

Що говорить закон про отримання допомоги?

При подачі заяви на натуралізацію в Німеччині працівники, які ведуть справу, хочуть переконатися в тому, що заявник може забезпечити себе і своїх близьких матеріально – як зараз, так і в майбутньому.

Так, Федеральне відомство у справах міграції (BAMF) заявляє, що однією з основних вимог для отримання громадянства є те, що «ви можете фінансувати витрати на проживання себе та членів сім'ї, які перебувають на вашому утриманні, без соціальної допомоги або допомоги з безробіття II» .

Це означає, що влада може уповільнити розгляд Вашої заяви, якщо Ви, наприклад, перебуваєте на випробувальному терміні на роботі.

Це також означає, що ваша справа навряд чи буде розглянута, якщо ви в даний час отримуєте довгострокову допомогу по безробіттю, і вам доведеться пред'явити вагомі підстави для того, щоб робити це минулого.

 

Регіональні відмінності

Однак Хассе зазначає, що деякі регіони суворіші за інші, коли йдеться про демонстрацію фінансової незалежності від держави.

«На півдні Німеччини вони хочуть переконатися, що і в майбутньому ви зможете оплачувати свої витрати на життя, і хочуть бачити вашу пенсійну декларацію, переконатися, що ви робили внески до пенсійної системи і переконатися, що у вас є пенсія в майбутньому», – пояснює він.

«Але якщо ви опинитеся трохи північніше – наприклад, у Берліні, то для них, як правило, буде достатньо свідчення того, що у вас є поточна робота, що ви не були безробітним протягом тривалого часу минулого. Таким чином, вся справа в їх прогнозі, а цей прогноз на півдні більш суворий, ніж на півночі».

 

Загалом, бути безробітним – не проблема, але проблема – покладатися на соціальну допомогу.

Як соціальні виплати, що перешкоджають отриманню громадянства, закон називає насамперед Sozialhilfe і Bürgergeld, хоча, можливо, Вам доведеться довести свою здатність існувати на інші кошти, якщо Ви в нині претендуєте на такі речі, як Wohngeld (житловий посібник).

Однак якщо Ви вже отримували соціальну допомогу в минулому, є можливість відповідати критеріям громадянства.

 

Як аргументувати свою позицію, якщо ви раніше зверталися за допомогою?

При поданні заяви на натуралізацію в Німеччині відомство у справах громадянства розглядає період часу, що має відношення до Вашої заяви.

Так, якщо Ви подаєте заяву на натуралізацію і у Вашому випадку потрібно вісім років проживання, відомство перевірить, чи отримували Ви протягом попередніх восьми років допомогу Hartz IV, яка зараз називається Bürgergeld.

«Якщо у вас є право на натуралізацію, то закон говорить: ви не повинні отримувати соціальну допомогу або це не повинно бути вашою провиною в тому, що ви його отримували», – говорить Хассе.

«Якщо ви його не отримували або, принаймні, не отримували протягом 8 років, необхідних для натуралізації, то в принципі все нормально. Якщо ж ви отримували соціальну допомогу чи соціальну допомогу від центру зайнятості в минулому, то вони можуть запитати вас: «Що ви зробили, щоб цього уникнути?».

Коротше кажучи, якщо ви звертаєтеся за соціальною підтримкою, то це має бути спричинене обставинами, які не залежать від вас.

За словами Хассе, це може дати людям можливість пояснити попередні звернення по соціальну допомогу.

 

Чи можуть змінитись правила у відповідності з новим законом про громадянство?

В даний час уряд розглядає законопроект Міністерства внутрішніх справ, який передбачає численні зміни в законодавстві про громадянство Німеччини.

Зокрема, йдеться про зниження терміну проживання з восьми до п'яти років, дозвіл подвійного громадянства, скасування мовних вимог для мігрантів віком від 67 років і т.д.

У нашому розпорядженні виявилася копія законопроекту, і в нинішньому вигляді він, як і раніше, вимагає від заявників здатності утримувати себе без державної допомоги, що надається відповідно до другої або дванадцятої книги Соціального кодексу, до якої належать Bürgergeld, житлова допомога і допомогу.

Для претендентів на прискорене отримання допомоги в законопроекті ширше вказано, що вони мають бути в стані утримувати себе без «державних посібників», при цьому не уточнюється, які саме види державної допомоги до неї належать.

 

«Що це таке, ми дізнаємося тільки після набуття чинності законом, коли будуть розроблені адміністративні правила», – сказав нам Хассе.

«Оскільки прискорена натуралізація не є правом на отримання допомоги, а тут у влади є свобода дій, я можу припустити, що для одержувачів ALG I влади будуть просто чекати, поки вони влаштуються на нову роботу, перш ніж ухвалити остаточне рішення за заявою про натуралізацію». – пояснив він.

Це означає, що пенсійні виписки, трудові договори, заощадження чи наявність чоловіка, який може надати вам підтримку, швидше за все, залишаться ключовими факторами для набуття громадянства – навіть за умови лібералізації низки інших аспектів законодавства.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...