Перейти до публікації

Електроенергія: як вибрати постачальника?


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

З 2007 року ринок електроенергії у Франції є нерегульованим для приватних споживачів і зазнав ряду змін.

 

Лічильник Linky

Символом цих перетворень став лічильник Linky, який передає інформацію дистанційно. Його перевага у тому, що він зчитує споживання електроенергії як реального часу, дозволяючи споживачам краще контролювати своє споживання. Linky також використовується для виявлення аномалій у мережі та полегшує зміну постачальника. Незважаючи на те, що лічильник Linky критикує, до 31 грудня 2022 р. він був встановлений у 92,3% французьких будинків, що становить 35,6 млн. лічильників.

Коли йдеться про вибір постачальника, універсальної формули немає. Все залежить від типу будинку, його електрообладнання, кількості людей, що проживають під дахом, і, відповідно, потреб в електроенергії. Абонентська плата варіюється в залежності від потужності лічильника, який визначає розмір електроустановки. Важливо пам'ятати, що ця потужність вимірюється в кіловольтамперах (кВА), а не в кіловатах/годинах (кВт/год), як ви могли б подумати,

Ринкові пропозиції від альтернативних постачальників немає цінових обмежень. Вони різняться за низкою критеріїв, включаючи ціну за кВт-год, тривалість договору та походження електроенергії.

 

Хорошою новиною є те, що існують два надійні сайти, за допомогою яких можна оцінити свої потреби і вибрати постачальника, що найбільше підходить для вашого житла:

Service Public France

Журнал Que Choisir

 

Звернутися до них необхідно тому, що тарифи різняться не тільки у різних операторів, а й одного й того оператора в залежності від прийнятої Вами формули споживання.

 

Регульований тариф

Тариф відомий як Tarif Bleu пропонує оператор EDF. Він встановлюється урядом і щорічно переглядається відповідно до витрат на виробництво та розподілення електроенергії. Tarif Bleu пропонується у двох варіантах:

- базовий варіант: ціна за кВт/год залишається незмінною цілодобово

- варіант Peak/Heures Creuses: ціна за кВт/год вище в години пік (HP), ніж у непікові години (HC), які зазвичай припадають на нічний час та вихідні дні.

 

Тарифний щит

На завершення торкнемося теми, яка викликає ажіотаж: оголошено про закінчення дії тарифного щита - системи, введеної урядом у лютому 2022 року для обмеження зростання цін (без нього вони склали б +74,5%!). Вона передбачає заморожування регульованих тарифів на електроенергію для фізичних та малих підприємств із лічильниками потужністю менше 36 кВА. Незважаючи на те, що термін дії програми неодноразово продовжувався, з 1 серпня 2023 року тарифний щит поступово знижується. Наприкінці 2024 року він має бути скасований.

Його зникнення матиме наслідки для мільйонів домогосподарств.

 

FranceUkraineNews

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...