Перейти до публікації

Лікарняний у Німеччині


Alona

Рекомендовані повідомлення

У перші 6 тижнів хвороби зарплату хворому працівникові платить роботодавець. Зарплата сплачується у повному обсязі. Датою початку захворювання вважається дата видачі лікарем лікарняного листа - Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung.

Трудове законодавство зобов'язує працівника отримувати офіційну лікарняну після трьох днів хвороби, включаючи вихідні. Але вирішуватиме шефу. У Німеччині начальник має право вимагати підтвердження лікаря хоч з першого робочого дня.

Тому важливо відразу повідомити роботодавця про невихід на роботу через хворобу і запитати, з якого дня потрібен лікарняний.

Якщо працівнику нездужає понад 6 тижнів поспіль з однієї й тієї причини, то оплату лікарняного переймає страхова каса. Для цього не потрібно заповнювати анкети або окремо вимагати страховку про виплати. Страхова компанія зобов'язана самостійно зв'язатися із працівником.

Медстраховка сплачує підтримку Krankengeld у розмірі 70% брутто зарплати (але не більше ніж 90% нетто зарплати) протягом наступних 78 тижнів. З цих виплат також знімаються внески працівника із соціальних страховок.

Щоб не втратити право на Krankengeld, працівник повинен простежити, що його лікарняні виписуються суворо щодня один за одним. Якщо перший був виписаний, припустимо, на 2 тижні з 4 до 17 вересня, то наступний має починатися з 18 вересня.

Якщо хвороба триває понад 78 тижнів за 3 роки, виплати переймає пенсійний фонд. Також постає питання про призначення Pflegegrad, якщо хворий потребує догляду понад півроку поспіль.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...