Перейти до публікації

Про навчання для школярів у Франції


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Навчальний рік для школярів у Франції розпочався 4 вересня.

Тут це звичайний шкільний день, на який, як правило, діти та батьки з нетерпінням чекають.

Поняття «шкільної форми» у Франції не існує, діти приходять до школи у своєму звичайному зручному одязі. Подарунки вчителям від батьків дарувати не прийнято (корупція), і зборів на штори/шпалери/вазони та прибиральницю також немає. Можливі невеликі збори на подарунки дітям до свят, а іноді на додаткові екскурсії.

Платно - обіди та факультативні заняття.

Підручники надає школа безкоштовно, а у молодшій школі – ще й зошити.

 

Склад класів та класні керівники змінюються щороку для кращої соціалізації дітей. З одного боку, це сприяє розширенню кола спілкування дітей, а, з іншого боку, запобігає появі улюбленців у вчителів та особливо «стиглих компаній».

 

У класах зазвичай до 25/35 учнів. Щоденників у дітей немає. Є т.зв. carnet de correspondance - блокнот, у якому зазначено розклад та режим, коли дитина може залишати школу, позначки про перепустки та повідомлення батькам.

 

Освіта у Франції є обов'язковою, і ділиться на кілька етапів:

 

Молодша Школа (Ecole maternelle) – аналог дитячого садка. Тут діти займаються з 3 до 6 років: навчаються говорити, взаємодіяти один з одним та навколишнім світом, грають, ліплять, малюють тощо.

 

Початкова Школа (Ecole élémentaire) – де навчаються загалом 5 років, починаючи з 6-7-річного віку. Оцінки тут майже не ставлять і великих домашніх завдань не ставлять. На перервах діти можуть грати на свіжому повітрі і гасати, скільки їм влізе, аби не билися (за чим стежать вчителі). У довгу обідню перерву діти грають у футбол, волейбол, хованки тощо, а також можуть проводити час у спеціальній кімнаті з книгами та настільними іграми. Група продовженого дня ідентична змінам – діти вдосталь грають та розважаються разом.

 

Нововведення для початкової школи з вересня 2022 року - щоденні 30-хвилинні фізичні вправи. Це можуть бути будь-які фізичні активності на розсуд школи – скакалка, гра з м'ячем, естафети тощо.

 

Середня – коледж (college) – триває 4 роки. У цій школі у дітей крім класного керівника з'являється безліч вчителів з різних (в т.ч. нових) предметів, домашні завдання та оцінки, а також індивідуальні шафки із замочками для особистих речей та своїх персональних підліткових секретів).

 

Останній рік у коледжі є профорієнтаційним – батьки чи самі учні знаходять стажування на підприємстві. Там їм показують подальші різні професії.

 

Після закінчення середньої школи у Франції випускники складають кваліфікаційні іспити та отримують документ — Diplôme National du Brevet — встановленого зразка про базову середню освіту, що дозволяє вже працювати. На цьому етапі обов'язкова середня освіта завершується.

 

Джерело FranceUkraineNews

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...