Перейти до публікації

Схвалено реформи у сфері громадянства Німеччини


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

На голосуванні, що відбулося в середу в другій половині дня, міністри підтримали плани реформ, включаючи пропозиції щодо скорочення терміну проживання в країні для отримання громадянства з 8 до 5 років і можливості мати кілька громадянств.

Схвалено реформи у сфері громадянства Німеччини

Законопроект, який ще має пройти голосування в парламенті Німеччини, також передбачає спрощення мовних вимог для осіб віком від 67 років та прискорення отримання громадянства для дітей мігрантів.

Виступаючи на федеральній прес-конференції в Берліні, міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер (СДПН) назвала законопроект «серйозним зобов'язанням перед сучасною Німеччиною».

«Ми створюємо сучасний закон про натуралізацію, гідний нашого різноманітного суспільства», – сказала вона. «І я можу додати: нарешті».

За словами Фезер, протягом кількох років велися нескінченні суперечки про реформу законодавства про громадянство, які надто сильно залежали від образ і відчуження.

«Ці дебати лягають на спини людей, які роками живуть і працюють в Німеччині... роблять свій внесок у наш добробут... але не беруть участі в дебатах», – пояснила вона.

Переглядом правил натуралізації уряд хоче віддати належне досягненням і праці цих мігрантів, пояснила політик СДПН.

Одним із ключових аспектів реформи є те, що новий закон про громадянство відкриє для набагато більшої кількості мешканців Німеччини можливість отримати подвійне громадянство або мати кілька громадянств, включаючи представників численної турецької громади країни.

Раніше збереження колишнього громадянства після натуралізації було доступне лише мігрантам із країн ЄС чи Швейцарії.

За словами Фезер, багато іноземців, які живуть у Німеччині, почуваються німцями, але відкладають подання заяви на отримання громадянства, оскільки не хочуть відмовлятися від своїх колишніх паспортів.

Ці люди "більше не будуть змушені віддавати частину своєї ідентичності", - сказала вона.

Інший ключовий аспект реформи – скорочення терміну перебування в країні до п'яти років замість восьми, а у випадках, коли іноземці особливо добре інтегровані, – до 3-х, а не 6-ти.

До останніх можуть належати люди з дуже високим рівнем володіння німецькою мовою, люди з визначною кар'єрою або ті, хто займається волонтерською чи громадською діяльністю у своїх громадах, пояснила міністр внутрішніх справ.

Як приклад вона навела професора штучного інтелекту, здатного просунути німецьке суспільство вперед, або мігранта, який працює в добровільній пожежній службі або Червоному Хресті.

Трирічний шлях до отримання громадянства також матиме ключове значення для залучення до Німеччини найбільш кваліфікованих працівників та стимулювання їх до побудови життя тут, пояснила Фезер.

"Кращого стимулу для гарної інтеграції просто не може бути", - сказала вона.

Посилення правил

Незважаючи на те, що більша частина законопроекту є пом'якшенням правил для осіб, які бажають натуралізуватися в Німеччині, деякі аспекти законодавства про громадянство будуть значно жорсткішими.

Зокрема, майбутні громадяни Німеччини повинні будуть довести, що вони можуть утримувати себе і свою сім'ю, не покладаючись на державну допомогу або іншу фінансову підтримку з боку держави.

Однак із цього правила будуть зроблені винятки для деяких груп населення, в тому числі для представників покоління турецьких заробітчан і людей з маленькими дітьми.

Нові обмеження зазнали критики з боку Мемета Кіліча, голови Федеральної ради з інтеграції.

У заяві, опублікованій в середу вдень, Кіліч назвав зміни «нереалістичними і більш обмежуючими, ніж раніше».

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...