Перейти до публікації

Про вартість житла у Чехії


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Країна посідає друге місце у списку європейських держав, де придбати житло людині триває найдовше.

Щоби купити нерухомість, площею 70 м2, потрібно 13 річних зарплат брутто. Про це повідомляє консалтингова компанія Deloitte. Як в інших 22 країнах, у Чехії зросла середня ціна на житло: з 3342 євро (80 000 крон) у 2021 році до 3753 євро (90 000 крон) цього року за м2, тобто на 12%. Це вплинуло й на іпотечний ринок. Мирослав Лінхарт, старший партнер компанії Deloitte розповів: “Іпотечний ринок почав суттєво сповільнюватися. Минулого року було укладено більше 50 тисяч іпотек, що на 80 тисяч менше, ніж у 2021 році”.

Чи подорожчала оренда?

Щодо оренди житла, то в порівнянні з іншими європейськими країнами, Чехія залишається більш доступною. Зокрема, Прага посіла 23 місце з 66 опитаних міст, де середня місячна орендна плата становить 14,4 євро (345 крон) за м2.

У той же час, за словами Петра Хана, директора департаменту нерухомості та будівництва Deloitte, ціни на оренду минулого року таки підвищилися через великий попит, коли власне житло залишалося недоступним.

Де в Європі житло найбільш доступне?

За даними Deloitte, найдоступніше житло серед країн ЄС наразі в Бельгії та Норвегії, де мешканцям потрібно менше п’яти річних зарплат брутто для купівлі оселі. Опісля в списку – Данія та Словенія.

ЗМІ

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...