Перейти до публікації

Німеччина скоротить батьківську допомогу з 2024 року


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

З метою скорочення річного бюджету коаліційний уряд Німеччини прийняв у середу це рішення поряд з іншими заходами економії.

Раніше Elterngeld могли отримати сім'ї, чий сукупний дохід у рік не перевищує 300 тис.€, або самотні батьки з доходом менше 250 тис.€

За оцінками міністра у справах сім'ї Лізи Паус, яка представляє партію «Зелених», цей крок торкнеться 60 тис. сімей.

Це спірне рішення також дасть уряду Німеччини додаткову свободу дій на 150 млн євро наступного року. У 2025 р. очікується економія в розмірі 400 млн євро, а в наступні роки – по 500 млн євро.

Скорочення витрат зазнало різкої критики як до, так і після прийняття офіційного рішення в середу.

Генеральний секретар ХСС Мартін Хубер назвав це рішення «ляпасом для багатьох молодих сімей», зазначивши, що особливо сильно постраждають молоді жінки з гарною освітою.

«Ми повинні піклуватися не лише про тих, хто потребує (щомісячних) трансфертних виплат, а й про всіх», – заявила Дороті Бер, заступник лідера парламентської фракції ХДС/ХСС.

«Люди з високими доходами також повинні мати можливість мати дітей», – додала вона. «Цієї мети служить і батьківський посібник».

Минулого року, за даними Статистичного управління Німеччини, 1,8 млн. жителів країни отримували Elterngeld, більшість із них – жінки (трохи менше 1,4 млн.).

Як працює Elterngeld?

У Німеччині ті, хто після народження дитини працює менше або взагалі не працює, отримують Elterngeld терміном до 14 місяців. Молоді матері, які працюють за наймом, також отримують повністю оплачувану допомогу Mutterschutz, в рамках якого роботодавець повністю оплачує шість тижнів до пологів і вісім тижнів після.

Elterngeld, який надається як матерям, так і батькам, покликаний забезпечити фінансову підтримку сім'ям та одиноким батькам, а також дати батькам можливість приділити час своїй новій дитині, йдеться в повідомленні Міністерства у справах сім'ї.

Розмір Elterngeld залежить від того, скільки заробляв відповідний батько до народження дитини, але не перевищує 1 800€ на місяць.

Зростання низької народжуваності

Однією з початкових цілей програми Elterngeld, на якій наполягали соціал-демократи при її введенні 16 років тому, була спроба підвищити низький рівень народжуваності, особливо серед високооплачуваних чоловіків та жінок.

Посібник функціонує в основному як компенсація доходу батька, який залишається вдома. Зокрема, для жінок воно покликане знизити ризик фінансової залежності. У той же час передбачається, що молодим сім'ям буде легше поєднувати сім'ю та роботу.

Створюється стимул для того, щоб більш високооплачуваний батько (як правило, чоловік) також брав відпустку для догляду за дитиною.

Таким чином, закон розглядався як важливий спосіб сприяння рівному поділу обов'язків з догляду за дітьми.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...