Перейти до публікації

Права та обов'язки співробітників у Нідерландах: що важливо знати?


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Усі працівники, включаючи вас, мають певний набір прав та обов'язків, яких важливо дотримуватися як для вас, так і для вашого роботодавця. У цій статті наведено ключові аспекти.

Обов'язкова освіта до 18 років та робота

У Нідерландах діти від 5 до 16 років мають навчатися. Це стосується всіх дітей, включаючи дітей іноземних громадян та дітей біженців. Молодь без середньої освіти має продовжувати навчання до 18 років.

13-16 років

У віці від 13 до 16 років дозволяється некваліфікована праця. Наприклад, виконання невеликих доручень для сусідів, робота доглядальницею, робота на складі супермаркету, збирання фруктів та овочів або роздача рекламних брошур.

16 та 17 років

У віці 16 і 17 років можна займатися практично будь-якою роботою, крім тих видів діяльності, які можуть становити небезпеку. Наприклад, роботу з небезпечними речовинами заборонено. Однак деякі небезпечні види робіт дозволено, якщо за вами спостерігає фахівець.

Ваша робота не має заважати шкільному навчанню.

18 років і старше

Після досягнення 18 років ви маєте право виконувати будь-яку роботу, проте для деяких посад потрібні відповідні дипломи або сертифікати.

 

Право на оплату та компенсації

Як співробітник ви володієте рядом законних прав, у тому числі правом на встановлену мінімальну заробітну плату.

Розмір мінімальної зарплати залежить від вашого віку і збільшується в міру того, як ви стаєте старшим. Після 21 року встановлено фіксований мінімум. Важливо стежити за тим, щоб ваш дохід не був нижчим від цього рівня.

 

Ви також маєте право домовитись про розмір зарплати з роботодавцем. Обов'язково переконайтеся, що ви отримуєте гідну оплату і ваша зарплата не нижча, ніж у інших працівників на аналогічній посаді.

На сайті 'Loonwijzer' можна порівняти вашу зарплату з прибутками інших співробітників у вашій галузі.

Умови у вашому трудовому договорі

Крім розміру зарплати, у вашому трудовому договорі описані інші умови роботи, такі як кількість робочих годин на день та кількість відпускних днів на рік. Зазвичай ви маєте право на оплачувану відпустку у певних випадках, наприклад, відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустку з догляду за дитиною та відпустку з догляду за родичем.

Компенсація витрат на транспорт

Дорога на роботу і назад може коштувати вам досить дорого. Ваш роботодавець може запропонувати вам “reiskostenvergoeding” – компенсацію за проїзд.

Якщо ви подорожуєте своїм автомобілем, громадським або корпоративним транспортом, роботодавець може сплатити до 0,21 євро за кілометр без сплати податків.

Юридична допомога

Якщо у вас виникнуть юридичні питання або вам знадобиться інформація про трудові договори, ви можете звернутися до юридичної служби 'Het Juridisch Loket'. Ви можете зателефонувати на безкоштовний номер (0800) 80 20 та проконсультуватися з юристом. 'Het Juridisch Loket' працює з понеділка до п'ятниці з 9.00 до 17.00.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...