Перейти до публікації

Українські біженці в Чехії старше 65 років: що зміниться з 1 липня?


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Житло

З 1 липня невразливі особи можуть проживати безплатно в соціальному житлі тільки 150 днів із моменту отримання тимчасового захисту.

Проте біженці, старше 65 років, як вразлива категорія, мають право залишитися жити безкоштовно й надалі. Якщо вразливу особу виселяють із соціального житла – це неправильно. Потрібно негайно звернутися в KACPU та вирішити ситуацію.

Фінансова допомога

З 1 липня біженці отримуватимуть комплексну фінансову допомогу, яка поділяється на життєві витрати та витрати на житло. Перша частина допомоги – життєві витрати – це ті суми, які біженці отримують наразі. З 1 липня ці виплати зменшать. З першої допомоги виплачуватимуть прожитковий мінімум (4 860 Kč) замість 5000 Kč. А з сьомого місяця перебування в Чехії, біженці отримуватимуть мінімум для існування – 3 130 Kč.

Однак біженці-пенсіонери, як вразливі особи, й після шести місяців отримуватимуть прожитковий мінімум – 4 860 Kč.

Щодо другої частини фіндопомоги – витрати на житло – то суми залежатимуть від того, де проживають пенсіонери. Якщо вони надалі живуть безкоштовно, то сума виплати буде 0. Якщо орендують житло, яке внесе в спеціальний реєстр, сума становитиме 3000 Kč, якщо житло не записане до реєстру, то 2400 Kč.

Подати заявку на комплексну фінансову допомогу можна тільки 1 липня на тому ж сайті, що біженці подаються тепер. 

Як повідомили в Мінпраці, заявки на допомогу почнуть обробляти з 17 липня 2023 року у зв’язку зі змінами Lex Ukrajina V.

 

Медичне страхування

Щодо медичного страхування, то для осіб, старше 65 років, нічого не змінюється. Держава й надалі сплачуватиме внески за них. Підтверджувати нічого не потрібно.

 

Проїзний квиток

Пенсіонери з України, як і решту біженців, можуть придбати пільговий проїзний квиток, дію якого продовжили до вересня 2023 року. Ціна зі знижкою становить 165 Kč за місячний проїзний (повна вартість 550 Kč) і 444 Kč за проїзний на квартал (повна вартість 1480 Kč).

Однак у Чехії в громадському транспорті передбачені також пільги й для пенсіонерів. Зокрема, у Празі люди віком від 60 до 65 років, можу їздити зі знижкою, а після 65 років – безкоштовно.

 

Як з 1 липня підтвердити вразливість

Особи, старше 65 років, не повинні доводити свою вразливість для отримання пільг. У заявці на фінансову допомогу достатньо вказати, що ви належите до вразливої категорії. Щоправда бувають збої в системі й дітей або пенсіонерів не зараховують до вразливих. Тоді потрібно звернутися до Центру зайнятості.

ЗМІ

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...