Перейти до публікації

Швидка допомога в Німеччині


Alona

Рекомендовані повідомлення

Українці в Німеччині мають право на медичні послуги на рівні з громадянами країни. Однак якщо знадобилася екстрена медична допомога або ви не впевнені, куди саме краще звернутися, краще ознайомитися з інформацією про правила виклику швидкої. Для цього є окремо визначені випадки, а для загальних ситуацій – декілька різних номерів та державних сайтів.

Як викликати швидку в Німеччині?

Для виклику невідкладної медичної допомоги (medizinische Notfälle) існує завжди доступний та безкоштовний номер 112, який діє по всій території Європи. Зазвичай працівники екстрених служб спілкуються винятково німецькою мовою. Номери інших екстрених служб у Німеччині знайдете за посиланням.

Працівники екстрених служб у першу чергу питають таку інформацію:

- яка саме надзвичайна ситуація сталася?

- де саме це відбулося?

- скільки є постраждалих?

- які вони мають травми?

- хто телефонує?

Як викликати швидку без знання мови в Німеччині?

Майже всі працівники медичної сфери Німеччини спілкуються виключно німецькою. За допомогою базових фраз можна пояснити, що ви іноземець. У цьому випадку вас або переадресують на українсько- або російськомовну гарячу лінію, якщо у вашому міста така є. Або ж оператор перейде на англійську мову і проконсультує.

Питання в тому, чи підходить вам такий варіант. Навіть досконале володіння англійською мовою з вашого боку не гарантує, що німецький працівник точно зрозуміє суть звернення. Саме тому краще звернутися до знайомих чи сусідів, які вас розуміють, і при цьому зможуть зателефонувати до екстреної служби і пояснити вашу ситуацію німецькою.

У яких випадках можна викликати швидку в Німеччині?

У Німеччині активно борються з ситуаціями, коли людина надто нервує через свій стан або не розуміється на специфіці роботи невідкладної допомоги. Через виклики з несуттєвих питань помирають люди, до яких не встигає доїхати карета швидкої. Саме тому в Німеччині розробили детальний список випадків, які є підставами для дзвінків на номер 112. Це такі причини:

- нещасний випадок або травма;

- підозра на серцевий напад або інсульт;

- втрата великої кількості крові;

- надзвичайна ситуація, пов’язана з наркотикам;

- втрата свідомості чи кома;

- загроза самогубства.

- анафілактичний шок;

- психічний розлад;

- ускладнення під час вагітності тощо;

- задишка;

- гострий біль у животі або в грудях;

- запаморочення.

Якщо ваша ситуація не належить до цього списку і не вважається критичною, тоді вас автоматично з’єднають з комп’ютерною системою, яка запитає ваше місцезнаходження. Це потрібно для того, щоб знайти найближчі аптеки з необхідними для вас препаратами. Їхні назви вам відправлять в смс повідомленні на телефон.

Також існує гаряча лінія екстреної служби аптек. Туди можна звернутися за номерами:

0800-002-28-33 – зі стаціонарного телефона;

22-8-33 – з мобільного.

Якщо ви маєте таку можливість, можна самостійно звернутися до медичного закладу, де працює відділення невідкладної допомоги (Notaufnahme). Пошукати найближчу таку лікарню можна на сайті.

Як функціонує екстрений виклик у Німеччині?

Телефонуючи на номер 112, ви отримаєте консультацію від спеціально навченого працівника, який спочатку має визначити суть вашої ситуації. Для цього він буде ставити питання, де і що саме сталося; хто телефонує і кому необхідна допомога; а також подальші подробиці для конкретики.

По ходу можуть виникати додаткові питання, тому навіть у разі мовчання, не кладіть слухавку. Отримана інформація дозволить оператору гарячої лінії швидкої визначити, яка потрібна допомога та чи слід викликати службу невідкладної допомоги. Можливо, вам дадуть вказівки, як підтримувати життєдіяльність хворого чи травмованого. Однак найчастіше першу допомогу надають медики, які прибувають на місце. За потреби вони можуть госпіталізувати людину до травмпункту.

Яку медичну допомогу надати до приїзду швидкої?

Час очікування швидкої в Німеччині – до 15 хв. Однак іноді до приїзду медиків не можна залишати постраждалих на самоті. Слід контролювати їхній стан, розмовляти, щоб людина лишалася притомною, а також підтримувати її морально. Час від часу запитуйте про самопочуття та стан. У критичних ситуаціях співробітник диспетчерського центру екстреного виклику буде залишатися на лінії та зможе надати детальні інструкції.

Швидка допомога в Німеччині для українців

Українці, що оформили тимчасовий захист та отримали обов’язкове медичне страхування, мають право звертатися не тільки за медичною допомогою і лікарнях, але й за потреби – до екстрених медичних служб. Якщо ви не встигли оформити страховку, вами опікується центр прибуття муніципалітету (місцевої влади), який забезпечить вас отримання базових медичних послуг.

Якщо українець не має при собі документів та медичної страховки, можна і варто звернутися до анонімних державних організацій, які безкоштовно лікують людей. Потрібно шукати такі установи за регіоном.

У Німеччині немає додаткових переваг для українських біженців, однак в окремих муніципалітетах про це можна запитувати. Наприклад, у столиці країни існує 500 програм для отримання медичної допомоги та психологічної підтримки. Усе це безкоштовно.

Окремі випадки, коли потрібна медична допомога

Якщо немає безпосередньої загрози життю, однак медична допомога необхідна, потрібно зателефонувати на гарячу лінію до чергових лікарів. Номер 116-117 працює цілодобово. Там людину питають про місце проживання та розподіляють до відповідного оператора, що чергує у найближчому медичному закладі.

Там працюють лікарі загальної практики та спеціалісти, які ставлять питання та оцінюють, що саме потрібно пацієнту: візит лікаря, термінова допомога чи консультація та список препаратів. Якщо ситуація може зачекати, вас запишуть на прийом до відповідного лікаря на наступний день.

Вартість дзвінка та штрафи за помилковий виклик

Ви завжди зможете додзвонитися до служб невідкладної допомоги, навіть якщо не маєте коштів на мобільному рахунку. Допомогу надають безкоштовно. Однак це має бути справжня екстрена ситуація. Якщо ви не знали, як правильно вдіяти і зателефонувати до швидкої, за це жодних покарань не буде. Однак якщо це відбуватиметься регулярно без вагомих причин, ваш номер зафіксують. За такі зловживання відповідно до Кримінального кодексу Німеччини може загрожувати навіть термін до двох років позбавлення волі. Однак найчастіше це індивідуально призначений штраф.

Джерело

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...