Перейти до публікації

Можливості для українців, які перебувають у Німеччині без тимчасової реєстрації


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Українці, що приїхали до Німеччини незадовго до війни в Україні або після 24 лютого, можуть знаходитися тут без закордонного паспорту та Шенгенської візи. Це стосується перебування на всій території Федеративної Республіки, однак термін легального знаходження після першого в’їзду – 90 днів, тобто 3 місяці. Однак що робити далі, коли цей термін скінчиться? Як правильно діяти і куди звертися, якщо ви плануєте тут лишитися на триваліший час? З’ясуємо у статті.

Як українцям зареєструватися після приїзду в Німеччину?

Федеральне міністерство внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини прийняло постанову про безвізовий в’їзд на територію країни до 31 травня 2023 року. Тоді ви маєте право на 90-денне перебування. При цьому ви можете легально перебувати, навіть якщо 24 лютого 2022 року не були в Україні.

Для реєстрації потрібно звернутися до центру приймання біженців в аеропорту Тегель за адресою Saatwinkler Damm, 13405 Berlin. Українців реєструють з понеділка до п’ятниці з 8.00 до 16.00. Там вас розподілять до Берліна або іншої федеральної землі, де ви отримаєте таку допомогу, як житло, виплати, медичне обслуговування. Якщо вам потрібна ночівля, працівники центру допоможуть вам з тимчасовим прихистком.

Як продовжити легальний термін перебування в Німеччині?

Якщо ж ви тільки приїхали і вже переймаєтесь, що буде потім, варто не чекати закінчення дозволеного терміну перебування в Німеччині. Протягом дозволених державою 90 днів потрібно скласти заяву на отримання дозволу на перебування. Це дозволить лишитися на триваліший час на підставі того, що у вашій країні досі триває війна.

Для схвалення такого дозволу у столиці Німеччині потрібно мати ще й реєстрацію. Для цього потрібно звернутися у Центр прийняття біженців в Тегелі, який відповідає за розподілення в Берліні, і подати заяву.

Коли українець може залишитися в Берліні?

Підставами для залишення в Берліні можуть стати наступні критерії:

- Вам або вашому близькому члену родини потрібна медична або психологічна допомога, догляд тощо. При цьому лікар має затвердити те, що вам не рекомендовані тривалі переїзди.

- Ви вже знайшли житло у Берліні на тривалий час (мінімум на півроку). Для цього треба мати підтвердження від орендодавця або безстроковий договір про оренду.

- Один із ваших близьких родичів вже проживає в Берліні.

- Ви отримали роботу, вступили на навчання до установи професійної освіти або вищого навчального закладу Берліна. Для цього потрібне письмове підтвердження.

- Ви перебуваєте на останньому місяці вагітності або знаходитесь у декретній відпустці.

- Ви належите до представників ЛГБТ+.

Які права мають українці до моменту прийняття Німеччиною рішення про продовження перебування в країні?

До моменту прийняття рішення про подовження вашого перебування в Німеччині ви маєте право на оформлення соціальної допомоги та в перспективі – на працевлаштування. Підставою для цього є статус біженця та потреба у соціальному захисті на території іншої країни.

Також протягом 90-денного періоду можна подати заявку на видачу дозволу на перебування на іншій підставі, наприклад, з метою навчання чи зайняття трудовою діяльністю. Інший варіант − подання клопотання для отримання політичного притулку. При цьому потрібно одразу звертати увагу на правові наслідки. Зокрема під час отримання політичного притулку, ви не маєте права влаштуватися на роботу або змінити місце проживання з пункту первинного прийому на свій варіант.

Яку медичну допомогу можна отримати, коли перебуваєш у Німеччині по безвізу?

Якщо ви приїхали з України і ще не оформили медичну страховку, ви маєте право на невідкладну допомогу від держави та в разі загострення хвороби – на безкоштовні медикаменти. Отримавши дозвіл на проживання, потрібно звернутися до відомства соціального забезпечення, щоб оформити медичну страховку.

Після працевлаштування, необхідно буде оформити медичну страховку, так як частина коштів з зарплати йде на медичне обслуговування. Для цього потрібно обрати заклад самостійно або довіритися роботодавцю, який сам визначить державну страхову компанію.

Якщо вас найближчий родич забезпечений медичним страхуванням у Німеччині, ви можете безкоштовно приєднатися у рамках сімейного страхування. Для цього потрібно звернутися до закладу медичного страхування.

Чи можуть до вас приїхати родичі з України?

Незалежно від національності, ваші родичі мають право переїхати до вас з України до 31 травня і поселитися з вами. Вони отримають дозвіл на перебування у рамках возз’єднання сім’ї і отримають таку ж саму соціальну допомогу. При цьому потрібно звертати увагу на те, кого саме за німецьким законодавством вважають родичами:

- чоловік або дружина:

- партнер, з яким ви перебуває у тривалих стосунках, але не уклали шлюб. При цьому він має статус про тимчасовий захист;

- неповнолітні діти;

- бабуся або дідусь, які від початку війни в України жили на утримання особи, яка переїхала до Німеччини.

Якщо ви приїхали одночасно разом з членами сім’ї, достатньо буде подати одну заявку на всіх для дозволу на перебування. Достатньо буде вписати у бланк всіх членів родини.

На який термін можна повернутися з Німеччини в Україну без утрати дозволу на легальне перебування?

Ви можете повернутись в Україну на термін довший за 6 місяців. Якщо ви знаходитесь там триваліший час, дозвіл на легальне перебування в Німеччині втрачає юридичну силу. Однак можна попередити Земельне відомство з питань імміграції про те, що ви маєте особисті справи, але плануєте повернутися назад.

Якщо ж ви вирішили не повертатися, про це потрібно заздалегідь повідомити Центр надання адміністративних послуг, щоб вас зняли з обліку.

Джерело

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...