Перейти до публікації

Податкові класи у Німеччині


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

У Німеччині існує 6 податкових класів (Steuerklassen), від яких залежить сума прибуткового податку. Kлас призначається податковою службою (Finanzamt). При цьому важливу роль грає сімейний стан (Familienstand). Податковий клас вноситься до картки зборів із заробітної плати (Lohnsteuerkarte). Вона не видається на руки службовцю, а є електронним записом у центральній базі даних. Розберемо коротко відмінності податкових класів.

 

Клас 1️⃣. Призначається автоматично самотнім працівники (неодружені, розведені, овдовілі особи або подружжя, що живуть окремо) що заробляють більш ніж 450 євро в місяць. У цьому класі діють найменші суми, вільні від оподаткування (Steuerfreibetrag). Але вони є. Це означає: якщо ваш дохід становить менше 10 908 євро на рік з 2023 року, вам не доведеться сплачувати з нього податки. Наприклад студенти зазвичай мають цей податковий клас.

 

Клас 2️⃣. Призначається за запитом працівникам, що виховують дітей самі (самотні батьки). Для переходу на 2 податковий клас необхідно заповнити форму «Заява про зниження податку на прибуток» і подати її до податкової служби. Після чого можна отримати право на так звану пільгу для одиноких батьків (Alleinerziehendenentlastungsbetrag). З 2023 року вона складає 4260 євро.

 

Клас 3️⃣. Призначається за запитом овдовілим (у рік смерті та наступний) та одруженим або у стані зареєстрованого партнерства (якщо партнер обрав податковий клас 5, або не працює, або заробляє менше). Податкові відрахування в класі 3 нижчі, ніж у 4 і 5, тому чиста сума виплат (Nettobetrag) більше.

 

Клас 4️⃣. Призначається за запитом одруженим або у стані зареєстрованого партнерства (якщо партнер також обирає податковий клас 4).

 

Клас 5️⃣. Призначається за запитом одруженим або у стані зареєстрованого партнерства (якщо партнер обрав податковий клас 3). У цьому класі робітник сплачує податки з з першого євро і його чистий дохід значно знизиться. Це відбувається тому, що Steuerfreibetrag, на який він фактично має право, передається його партнеру в класі 3.

 

Клас 6️⃣. Призначається автоматично з моменту, коли ви працюєте на двох роботах і повинні мати кілька податкових карток або якщо ви не подаєте податкову картку, хоча повинні були це зробити). Сімейний стан при цьому не має значення. При цьому основній роботі призначається податковий клас 1, 2, 3, 4 або 5, а другій роботі автоматично призначається 6. Наприклад студенти, що працюють на двох роботах, будуть на мати клас 1 на основній і клас 6 на другій роботі.

Публікація переслана

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...