Перейти до публікації

Як відкрити ФОП та оформити фріланс в Німеччині


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Відкрити власний бізнес в Німеччині – не відмінить багато часу. Особливо, якщо все точно знаєте що хочете та де. Та не біда, якщо все ще придивляєтесь та збираєте інформацію. То якими можуть бути індивідуальні підприємці, який процес реєстрації, подача звітів то сплата податків.

Якими можуть бути види ФОП в Німеччині

ФОП – різновид підприємницької діяльності для бізнесменів-одинаків. Є два типи приватних підприємців:

Selbstständig або Freiberufler – це фрілансери, люди вільних професій, які працюють самостійно та їхній дохід не переважатиме 50000 євро на рік.

Gewerbetreibende – це так звані ремісники, комерсанти та інші представники малого бізнесу. Для цього виду іноді потрібна наявність свідоцтва «майстра» на ведення тої чи іншої діяльності.

До якого саме типу буде відноситись ваш бізнес – залежить від податкової інспекції. Рішення приймається на основі даних, які заявник вносить у форму реєстрації.

Реєстрація ФОП Gewerbetreibende в Німеччині

В це важко повірити, але процес реєстрації занадто простий. Основна задача – отримати свідоцтво про реєстрацію бізнесу Gewerbe-Anmeldung. Для цього потрібно:

- заповнити форму на офіційному сайті Gewerbeamt. Її потрібно роздрукувати, підписати та відправити до відповідального торгового відомства. Зазвичай назва фірми повинна бути власним імʼям власника. Винятками може бути ті випадки, коли відкривається заклад громадського харчування, а його назва – це дуже важливий рекламний чинник. Щодо юридичної адреси, то це може бути або власна адреса власника, або адреса орендованого помешкання.

- Відповідно до типу бізнесу необхідно додати додаткові документи. Наприклад, комерсантам потрібно ще реєструвати бізнес в різних промислових реєстрах Handesregister.

- В 15 пункті форми необхідно вказати всі види діяльності. Дуже важливо все вірно описати і нічого не пропустити.

- Якщо при заповненні аплікації виникли питання, то краще порадитись із консультантом.

На офіційному сайті Gewerbeamt можна дістати повну інформацію щодо видів бізнесу, покроковий опис реєстрації, додаткових вимог від федеральних земель та вартість реєстраційного збору.

Дуже важливо точно заповнити форму, не приховуючі дані та факти, адже це може сповільнити процес отримання свідоцтва.

Після відправлення заповненої та підписаної форми реєстрації протягом місяця будуть приходити анкети від різних відомств. Найбільша з них – від податкової інспекції, вона містить 8 сторінок та заповнити потрібно тільки половину. При заповненні аплікації, потрібно вказати:

- особові дані,

- рід занять,

- контактну інформацію,

- банківський рахунок, який буде закріплений за компанією в спеціальному реєстрі,

- вказати очікуваний дохід на перший та другий роки діяльності. Ця інформація потрібна для того, щоб правильно обрати для підприємця розмір податків.

Ця інформація потрібна також для установ та організацій, хто буде стягувати податки та виплати з підприємця:

- медичне страхування,

- пенсійний фонд,

- Industrie – und Handelskammer (IHK). Перші два роки, а також при умові, що річний прибуток складає до 5200 євро – стягувати цей внесок не будуть. Проте необхідно подавати щорічний звіт.

Звіт до податкової

Раз на рік потрібно буде здавати звіт до податкової інспекції. Він може бути всього на один лист, якщо оборот компанії менше півмільйона євро, а доходи менше 60000 євро на місяць. В цьому документі будут вказані статті витрат і доходів та підбиття балансу. Така форму має назву Einnahmenüberschussrechnung (EÜR). Якщо доходи менше 22000 євро в перший рік, а надалі менше 50000 євро, то можна назвати свій бізнес – «маленьким підприємством», який має назву Kleinunternehmen та не включати в рахунок ПДВ Umsatzsreuer.

Реєстрація фрілансера

Офіційно зареєструвати фрілансерство можна через податкову інспекцію Finanzamt. На бізнесовій платформі Gruender розділі Finanzamt за номер поштового індексу отримати адреса податкової інспекції, яка підходить заявнику. Заявку на реєстрацію можна подавати у вільній формі, надіславши листа.

Треба зауважити, що відправити такий лист-заявку потрібно не пізніше ніж через чотири тижня після початку самостійної роботи.

Податкова відповість анкетою для збору податкових даних, яку необхідно заповнити. Обовʼязково потрібно вказати про Kleinunternehmen – маленьке підприємство. Після заповнення всіх форм заявнику присвоять податковий номер Steuernummer.

Важливе уточнення, що для фрілансерів реєструвати бізнес у відомстві по справам підприємництва – не потрібно.

Представникам вільних професій, які відкривають свою справу, а саме:

- лікарів,

- стоматологів,

- ветеринарів,

- фармацевтів,

- нотаріусів,

- адвокатів,

- патентних адвокатів,

- податкових консультантів,

- аудиторів,

- архітекторів,

- інженерів-консультантів

необхідно зареєструватись у відповідній професійній або реєстраційній палаті. Додаткову інформацію по професіям можна знайти на офіційному сайті Behördenwegweiser. Для реєстрації необхідно підтвердити професійну кваліфікацію, освіту. Для українців – документи, які підтверджені в Німеччині.

Податкову декларацію для фрілансерів можна тільки в електронному варіанті. Заповнити та відправити можна самостійно на офіційному порталі Elster або за допомогою платних сервісів. На офіційному сайті є весь опис покрокового заповнення декларації.

Що таке фейкова самозайнятість?

При умові, що працівник оформлений як самозайнятий, а по факту виконує роботу тільки для однієї компанії – вважається «фіктивно самозайнятою особою». Це означає, що працівник реєструється як індивідуальний підприємець і є ним тільки на паперах. В такому разі компанія, які надаються послуги повинна прийняти такого працівника в штат та сплачувати податки та внески.

Така «фейкова зайнятість» – карається: і безпосередньо працівник, і компанія, на яку він працює.

Консультації для тих, хто тільки думає про власний бізнес

Багато хто вже стоїть на порозі відкриття свого бізнесу та не завжди мають всі відповіді на питання. Можна отримати безкоштовну консультацію Institut für Freie Berufe. Можна також звʼязатися за номером телефону 0911-23-5650.

Федеральне міністерство економіки та енергетики також може надати консультації та відповіді на деякі питання онлайн або за номером телефону 030-340606560.

На офіційному сайті existenzgruender.de можна дізнатись про всі додаткові консультаційні послуги окремих федеральних земель. Також можна завжди скористатись платними послугами консультантів, які спеціалізуються саме на відкритті приватного підприємства.

Також можна отримати одну безкоштовну консультацію в центрі зайнятості. Запросити там спеціальний ваучер «Aktivierungs- und Vermittlungsgutschein» (AVGS згідно з §45 I 1 № 4 SGB III – MAT), який надасть можливість отримати безкоштовно відповіді на всі запитання. Отримати ваучер можна у тому випадку, якщо отримували фінансову допомогу з безробіття не менш ніж шість тижнів.

Джерело

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...