Перейти до публікації

Зміни у харчуванні дітей у польских школах


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Із початку 2023 року в польських закладах освіти змінюються умови фінансування харчування для українських дітей. Перевірте, які категорії українців у новому році зможуть претендувати на безплатне харчування в школі та дитсадках.

Нові правила безкоштовного харчування для українських дітей у польських школах та дитсадках

Відповідно до роз’яснень Міністерства сім’ї та соціальної політики, харчування дітей та учнів громадян України, які на даний момент перебувають на території Республіки Польща через війну в своїй країні, не можуть отримати фінансування за програмою «Шкільне та домашнє харчування» (Posiłek w szkole i w domu), а тому компенсація не може бути надана на підставі рішення директора школи/дитячого садка. Тим не менш, за певних умов батьки/опікуни мають можливість подати заяву для призначення фінансування харчування для дітей, які навчаються в польській школі або відвідують садочок чи ясла.

Хто з українських дітей може отримати безплатне харчування в освітньому закладі в Польщі

Із 1 січня на безплатне харчування в школах, дитячих садочках та яслах можуть претендувати не всі вимушені переселенці з України, а лише деякі категорії. Так, їжа в освітньо-виховних закладах Польщі буде фінансуватися для українських дітей виключно в тому випадку, коли:

• дохід сім’ї на особу не перевищує 1200 злотих на місяць – у такому випадку харчування дитини компенсуватиметься на 100% (покриватиметься повна вартість харчування);

• дохід сім’ї на особу більше за 1200,00 злотих, але не перевищує 1500,00 злотих – у такому разі допомога складатиме 50% вартості харчування дитини в закладі освіти, у свою чергу, інші 50% вартості сплачуватимуть батьки.

Українці, чий рівень регулярного доходу перевищує зазначені суми, мають самостійно сплачувати вартість шкільних обідів.

Як отримати дофінансування для харчування дитини з України в польському освітньому закладі

Для того, щоб отримати фінансову допомогу на харчування для дитини, громадяни України мають звернутися до філії Міського центру соціальної допомоги МOPS за місцем проживання. Щоб знайти Міський центр соціальної допомоги у вашому районі, скористайтеся будь-якою пошуковою системою, вписуючи польською мовою Ośrodek pomocy społecznej або МOPS та назву вашого міста/району. Зважайте також, що на офіційних сайтах деяких міст Польщі також можуть бути зібрані всі адреси та контакти локальних центрів соціальної допомоги. Наприклад, у Варшаві контактну інформацію центрів соціальної допомоги можна знайти на міському сайті. А у Кракові, щоб знайти найближчий МOPS, можна скористатися допомогою спеціального сервісу. Введіть у відповідне поле вашу адресу проживання та натисніть «пошук».

Звернувшись до відділення МOPS, необхідно подати туди заяву, у якій вказується:

• особиста сімейна ситуація;

• рівень доходів;

• кількість майна.

Також потрібно додати документи, які підтверджують рівень доходів та майновий стан. Зверніть увагу, що щомісячні виплати на дітей від ZUS за соціальною програмою 500+ не вважаються доходами, тож не враховуються під час розрахунків. Тим не менш, інша родинна допомога − zasiłek rodzinny враховується під час обрахування загального сімейного доходу.

Кожний окремий випадок в індивідуальному порядку розглядається місцевою адміністрацією, після чого на основі поданої до установи декларації щодо сімейного доходу та майнового стану приймається рішення. І саме після прийняття офіційного адміністративного рішення (із того самого дня) розпочинається фінансування харчування дитини в освітньому закладі.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...