Перейти до публікації

Польща буде зменшувати допомогу біженціям з України


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

На рішення зменшити допомогу українським біженцям вплинула економічна криза. Справа в тому, що у зв’язку з нею утримання українців стало дорожчим. І, до того ж, багато біженців з України перебувають тут вже доволі довго і більш-менш адаптувалися до польських реалій. А велика частина з них вже знайшла собі роботу.

Крім того, таким чином Польща планує зменшити випадки, коли хтось обманює систему надання пільг. Оскільки, на жаль, вони трапляються.

На сьогоднішній день в Польщі перебуває понад мільйон біженців з України. І ми повинні створити такі умови, які дозволять цим людям якнайкраще адаптуватися в Польщі. Для того, щоб вони могли якомога краще адаптуватися й жити в нормальному темпі в Польщі, очікуючи на момент повернення додому, біженці мають почати брати участь у власному утриманні, – зазначив Шефернакер.

Тож зміни, насамперед, торкнуться пільг, які надаються українським біженцям в Польщі.

Зміни торкнуться двох моментів:

- Оплата від 50 до 100% свого утримання;

- Система виплати грошової допомги;

У першому випадку біженці, як проживають вже понад 120 днів у центрах масового розміщення, повинні покривати хоча б 50% свого утримання. При цьому, мова йде лише про тих українців, які вже знайшли собі роботу та можуть себе забезпечити.

Багато біженців, які мешкають у колективних помешканнях, проживають там вже досить тривалий час. Зростають також і витрати, пов’язані з питаннями їхнього утримання. Ми переконані в цьому, тому що проводили опитування серед тих біженців, які проживають у колективних помешканнях, – наголошує Шефернакер.

Що стосується системи виплат грошової допомоги, то тут трошки складніше. Справа в тому, що трапляються випадки, коли ці кошти йдуть тим, хто їх не потребує. Тож для того, щоб зменшити такі випадки, систему вивплат буде ущильнено.

Оскільки Польща відкрита для біженців, хоче їх підтримувати, то не може бути так, що є люди, які певним чином обманюють цю систему. Ми ще більше ущільнимо систему, щоб не ставалося жодних патологій у питанні виплат коштів, – підкреслив Шефернакер.

Тож незабаром варто очікувати більш жорстких вимог для отримання допомоги та права на проживання в центрах масового розміщення.

Згідно з планом, зміни почнуть діяти вже зовсім скоро – з 1 січня 2023 року. До цього часу українцям не треба буде платити за своє розміщення у центрах, які надає Польща.

З 1 січня 2023 ми хочемо запровадити 50% власної участі в оплаті проживання для тих осіб, які перебувають в центрах тимчасового розміщення понад 120 днів, – заявив уповноважений уряду Польщі.

Більш того, з середини наступного року біженці повинні будуть повністю покривати витрати на своє проживання в центрах масового розміщення. Тож до кінця цього року мають бути запроваджені зміни до Закону про допомогу українським біженцям, щоб з 1 січня вони набрали чінності й почали діяти. Те саме стосується й механізму виплати грошової допомоги та інших пільг.

Хто може надалі розраховувати на допомогу від Польщі

Варто також зазначити випадки, в яких українські біженці можуть уникнути оплати за проживання та розраховувати на грошову допомогу. Такі пільги надаватимуться:

- Біженцям з України, які тільки прибули до Польщі. Вони мають право на безкоштовне проживання упродовж 120 днів.

- Українцям, які ще не знайшли собі роботу;

- Пенсіонерам та людям з інвалідністю;

Такі зміни запроваджені ще й для того, щоб стимулювати українців якомога швидше стати на ноги та почати працювати. Адже Польща не може постійно їх забезпечувати.

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...