Перейти до публікації

Карта побиту для українських біженців у 2024 році


Alona

Рекомендовані повідомлення

Із 1 квітня 2023 року українські біженці, які в’їхали до Польщі через війну після 24 лютого 2022 р. і оформили в країні статус тимчасового захисту (PESEL UKR), також отримали законодавчу можливість подавати заявку на отримання карти побиту. Щоправда таку можливість мають не всі особи, Наразі для цієї категорії українців подати заявку на отримання карти побиту можна виключно на таких підставах:

• Офіційне працевлаштування на території Польщі.

• Провадження на території Польщі офіційної підприємницької діяльності (це може бути як компанія ТОВ, так і індивідуальне підприємництво).

• Наявність Blue Card – переважно її мають працівники сфери IT, вчені природничих і прикладних наук, енергетики, медики, викладачі з науковим ступенем, конструктори, архітектори тощо.

Що стосується інших категорій біженців, вони поки що можуть легально залишитися на території Польщі до 30 червня 2024 р. Це затверджено в останніх змінах Спецзакону. У який спосіб такі категорії біженців отримають дозвіл на подальше перебування наразі невідомо. Адже Єврокомісія прийняла рішення продовжити тимчасовий захист українським біженцям щонайменше до 4 березня 2025 року.

Які документи потрібно подати на картку побиту у 2024 році?

За наявності відповідних підстав, для того, щоб розпочати процедуру оформлення Карти побиту іноземець має, перш за все, звернутися за місцем проживання до відділу в справах іноземців у воєводському управлінні та подати пакет документів.

Загальний пакет документів для оформлення карти побиту

У загальний пакет документів для оформлення карти побиту зазвичай входять:

• заявка (можна отримати у відділі в справах іноземців у воєводскому управлінні за місцем проживання або завантажити на урядовому сайті, її форма залежатиме від виду запитуваної карти);

• чотири фотографії 3,5х4,5 см;

• оригінал та копії закордонного паспорта;

• документ, який підтверджує наявність підстав для отримання карти (наприклад, довідка з учбового закладу, свідоцтво про шлюб з громадянином Польщі або Карта поляка, PESEL UKR для українських біженців);

• документ, що підтверджує тимчасову реєстрацію (для оформлення Карти тимчасового перебування);

• документи, що підтверджують платоспроможність (довідка з банку, з податкової або з роботи);

• договір найму житла та прописка;

• квитанція про сплату гербового збору (440 злотих при оформленні карти тимчасового побиту, 640 злотих за карту сталего побиту).

Кандидат має власноруч заповнити анкету в двох примірниках. Будь-які виправлення в анкеті заборонені. Вона має бути заповнена розбірливо, друкованими літерами та виключно польською мовою. У кожній клітинці має бути лише один символ (літера, цифра тощо), а обраний варіант відповіді у питаннях відзначається позначкою Х. Стать заявника вказується однією літерою «М» (для чоловіків) або «К» (для жінок). Також підпис заявника не має виходити за межі виділеного квадрата.

У обов’язковий пакет входять також біометричні дані. Для зняття відбитків пальців зазвичай заявника викликають окремо. Для українців, які оформили ПЕСЕЛЬ УКР, розглядається можливість використовувати біометричні дані, які бралися під час оформлення податкового номеру.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...