Перейти до публікації

Нагадування для новоприбулих : ЗАГАЛЬНА СЕРЕДНЯ ОСВІТА У ФРАНЦІЇ


Alona

Рекомендовані повідомлення

У Франції діти ходять до школи з трьох років. Школа є обов’язковою для дітей віком від 6 до 16 років. Державна школа є безкоштовною, приватні школи — платні. Процедура запису до кожного навчального закладу залежить від віку дітей:

 

з 3 до 5 років діти відвідують дитячий садок «maternelle»,

з 6 до 10 років — початкову школу « primaire» (або молодшу школу «élémentaire»),

з 11 до 14 років — коледж «collège» (або середню школу),

з 15 до 18 років — ліцей «lycée» чи інші заклади, залежно від освітнього рівня.

 

Щоб записати дитину віком від 3 до 5 років до дитячого садка, слід звернутися до мерії.

Щоб записати дитину від 6 до 10 років до початкової школи, слід спочатку звернутися до мерії, а потім до школи. Початкову школу відвідують діти віком від 6 до 10 років. Навчання триває 5 років. Кожен рік відповідає рівню: CP (підготовчий), CE1, CE2, CM1, CM2.

Щоб записати дитину до коледжу чи ліцею, слід спочатку провести оцінку її академічного рівня. Для цього потрібно звернутися до організації CASNAV (Centre académique pour la scolarisation). Тут для дітей, які прибули з-за кордону, проводять оцінювання, щоб визначити їхній рівень шкільної освіти та рівень володіння французькою мовою. Якщо дитина недостатньо добре говорить або пише французькою, її спочатку зарахують до спеціального класу для вивчення французької мови UPE2A.

Навчання у коледжі триває 4 роки. Класи мають номер від 6-го до 3-го. У 6 класі учні вибирають іноземну мову серед тих, які пропонує коледж (найчастіше вибирають англійську, але це може бути також іспанська, німецька, португальська або італійська). Випускники коледжу наприкінці класу 3ème повинні скласти brevet, який складається з чотирьох письмових іспитів: французької мови, математики, історії, географії та природничих наук + усний іспит.

Навчання у ліцеї триває 3 роки, протягом яких дитина ходить у другий клас (seconde), перший (première) та випускний (terminale). У класах première та terminale учні складають іспит, який називається «baccalauréat» (ВАС), що є обов'язковою умовою закінчення ліцею. ВАС з французької мови (усно та письмово) учні складають наприкінці класу première, інші підсумкові тести пишуть наприкінці класу terminale (це два спеціальні іспити, письмовий іспит з філософії та заключний усний іспит, відомий як grand oral).

З 16 років навчання в школі більше не є обов'язковим. Але до 18 років людина все одно зобов'язана «отримувати знання».

Якщо ваша дитина бажає продовжити навчання, слід виконати ті ж дії, що й для запису в коледж або ліцей дитини віком від 11 до 15 років.

Якщо ваша дитина ніколи не відвідувала школу або більше не хоче її відвідувати, ви повинні звернутися до Центру інформації та орієнтації CIO (Centre d’information et d’orientation) або до Ради професійного розвитку CEP (Conseil en évolution professionnelle). Існують окремі програми професійного навчання «alternance», які дозволяють учневі підписати трудовий договір з підприємством. У рамках такої програми заняття в навчальному закладі чергуються з роботою на підприємстві, а навчання зазвичай оплачує підприємство.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...