Перейти до публікації

Підвищення Beitragsbemessungsgrenze на 2024


Alona

Рекомендовані повідомлення

Ми знаємо, що у Німеччині високі соціальні збори. Зі своїх доходів людина зобов'язана платити до пенсійного фонду та до медстрахування у сумі 36-38%. Приємно, що половину внесків сплачує працедавець, звісно. Але навіть 20% доходу на соціалку – це суттєво.

Внески сплачуються не з усього розміру зарплати, а лише з того, що нижчий від певних лімітів . Якщо зарплата вища за ліміт, то перевищуюча частина вже не оподатковується соціальними внесками.

Тобто, ті, хто заробляє добре, тим самим скорочують відносні розміри своїх виплат. Але, на компенсацію, платять більше податку на доходи.

У кожного внеску верхній свій ліміт. Це і називається Beitragsbemessungsgrenze. 

Внесок до пенсійного фонду становить 18,6%. Тобто працівник платить із брутто зарплати 9,3%, заробляючи пенсію від держави. Але лише до певного рівня доходу.

У західних землях на 2023 рік цей ліміт становив 7300 € на місяць, а в східних (колишня НДР) - 7100 € на місяць.

Виходить, що мешканець, припустимо, Мюнхена платить максимум 7300 € * 0,186/2 = 678€ 90 центів із зарплати до пенсійного фонду . Стільки ж роботодавець. І якщо він заробляє, припустимо, 8000 €, то все одно його розмір внеску вже не зростає і завмирає на цьому ліміті 678,90 €.

При цьому та частина, яка сплачена пенсійному фонду, — вона прибутковим податком не оподатковується. А та, яка йде до кишені працівника, — оподатковується.

Що виходить? Виходить механізм впливу розмір загальних зборів у пенсійний фонд у державі, крім, власне, відсоткової ставки. Піднявши або опустивши ліміт, можна регулювати, як багато грошей добре заробляють бюргерів вирушать до пенсійного фонду . Щоправда, знижуючи у своїй суму гіпотетичного прибуткового податку.

З січня 2024 року виростуть ліміти на соціальні збори.

Для пенсійних внесків: з 7300 до 7550 на "заході" і з 7100 до 7450 на сході.

І для медстрахування , де поділу немає, з 59850 € на рік до 62100 € на рік. Але там ще додатково розмір внесків на 0,1% зросте.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...