Перейти до публікації

Як можна заощадити на вихідній допомозі за допомогою п'ятого правила?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Є можливість заощадити на вихідній допомозі. Коли співробітники залишають компанію, вони часто одержують подібну грошову компенсацію.

При цьому з 2006 року це більше не звільняється від податків, а оподатковується прибутковим податком у звичайному порядку.

На щастя, за допомогою правила однієї п'ятої є спосіб знизити податковий тягар.

П'яте правило – це встановлене законом зниження податку (стаття 34 Закону про прибутковий податок). Це називається так тому, що математично розподіляє вихідну допомогу на п'ять років.

Причина цього в наступному: ставка податку збільшується не лінійно, а прогресивно.

Таким чином, кожному платнику податків доводиться платити непропорційно більше прибуткового податку зі збільшенням його доходу. Для фізичних осіб максимальна ставка податку в розмірі 42 відсотків застосовується з валового річного доходу в розмірі 62 810€. Усі доходи, що перевищують цю суму, оподатковуються в повному обсязі за максимальною податковою ставкою.

Якщо людина отримує вихідну допомогу і вона оподатковується разом із звичайною зарплатою у відповідному році, це призведе до величезного податкового тягаря. П'яте правило не дозволяє потрапити до категорії найвищих податків.

П'яте правило застосовується лише до надзвичайних доходів. Це дохід, що виплачується як компенсацію за втрачений дохід, що включає вихідну допомогу. Субсидується також винагорода за роботу протягом кількох років.

Заощадити на вихідній допомозі можна, якщо знати як.

Йдеться про доход, який виплачується протягом одного календарного року, але який був зароблений протягом як мінімум двох років, наприклад, оплата понаднормових або відпускних.

П'яте правило також потребує концентрації доходів.

Це відбувається, якщо вихідна допомога перевищує дохід, який людина отримала б до кінця року, якби трудові відносини не були припинені. Податок на заробітну плату для вихідної допомоги розраховується за п'ятим правилом у визначеному порядку.

По-перше, визначається податок на заробітну плату, який застосовується до звичайної зарплати без вихідної допомоги. Потім розраховується прибутковий податок для звичайної зарплати плюс 1⁄5 вихідної допомоги. Різниця, помножена на п'ять, дає податок на заробітну плату для вихідної допомоги.

Якщо вимоги п'ятого правила виконуються явно, роботодавець повинен враховувати п'яте правило при розрахунку заробітної плати. В іншому випадку варто подати декларацію про прибутковий податок. Тоді податкова інспекція водночас перевірить п'яте правило.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...