Перейти до публікації

Що потрібно знати про мови та діалекти в Німеччині?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Вважається, що існує до 250 діалектів німецької мови, багато з яких сягають мов німецьких племен.

На півночі країни і в околицях Берліна багато діалектів були витіснені стандартною німецькою мовою, проте на півдні діалекти, як і раніше, широко поширені. Вважається, що такий поділ пов'язаний з тим, що південь Верхньої Німеччини довгий час залишався сільським регіоном і став індустріальним набагато пізніше, ніж його північна частина.

Рейнський (від Rheinhessen) і пфальцький (від Rhineland-Palatinate) відносяться до групи рейнсько-франконських діалектів, на яких говорять у західних областях Саар, Рейнланд-Пфальц, Баден-Вюртемберг і Гессен, а також на північно-західних областях.

Байриш – баварський діалект – одна із найпоширеніших діалектів, який легше розуміється носіями німецької мови, частково завдяки його поширеності.

Серед інших діалектів – швебіш, кельш, гамбургіш та алгауеріш.

Але скільки людей насправді використовують свої діалекти в повсякденному житті?

За даними опитування, проведеного Інститутом німецької мови (IDS) в Мангеймі, кожен другий німець стверджує, що володіє тим чи іншим діалектом.

Однак зменшення числа діалектів було відзначено Інститутом вивчення громадської думки в Алленсбаху. У 1991 році інститут встановив, що 41% німців на колишньому Сході майже завжди говорили діалектом.

Крім того, на діалекті набагато частіше говорять представники старшого покоління, що сприяє його зниженню.

У той час як багато діалектів поступово зникають, так званий регіональний діалект (Regiolekt), що є поєднанням діалекту і стандартної мови, схоже, залишається. Це регіональна розмовна мова, в якій зберігається граматика високої німецької мови. Наприклад, слово «ich», яке жителі Гессена та деяких інших регіонів вимовляють як «іш», увійшло до стандартної німецької мови.

А як щодо інших мов?

Загалом близько 67% населення володіють як мінімум однією іноземною мовою, а 27% – двома.

Найбільш поширеною другою мовою є англійська, причому багато німців вивчають її в школі, особливо з появою двомовних дитячих садків і шкіл. Багато підприємств і стартапи в Німеччині використовують англійську мову як робочу мову, і навіть університети пропонують безліч курсів або дипломів англійською мовою, що ще більше стимулює її викладання.

Вивчення французької або латинської мов також залишається популярним у німецьких середніх школах.

У зв'язку з великою кількістю іммігрантів з Туреччини першого та другого покоління в сім'ях по всій Німеччині широко поширена турецька мова.

Мови меншин у Німеччині

Мови меншин здавна відіграють важливу роль у німецькій культурі. У 1992 р. Німеччина однією з перших підписала Хартію регіональних мов і мов меншин Ради Європи, спрямовану на збереження культур меншин у сучасній Європі, заохочення толерантності та різноманітності.

Серед мов меншин у Німеччині найбільш поширені циганська (0,8% населення), датська (0,06% населення) та фризькі мови, в тому числі північнофризька та західнофризька із Шлезвіг-Гольштейна і Північно-Фризьких островів, а також в нижній Саксонії.

Західнослов'янські мови верхня і нижня сорбська, поширені в Саксонії та Бранденбурзі, хоча на них говорять в основному представники старшого покоління, отримали право на захист відповідно до конституції Бранденбурга.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...