Перейти до публікації

Протокол про спільну ДТП (Le constat amiable) у Франції


Alona

Рекомендовані повідомлення

У Франції у разі зіткнення двох автомобілів прийнято заповнювати документ, який усі водії повинні мати у бардачку: протокол спільної ДТП. Дуже важливо заповнити його правильно... особливо, якщо ви не винні!

Синьо-біла обкладинка бланка протоколу ДТП є спільною для всіх європейських країн, і якою б мовою вона не була написана, її оформлення суворо ідентичне, нумерація граф відповідає одній і тій же інформації.

Страхові компанії надають цей документ безкоштовно. Ви також можете роздрукувати його, завантаживши:

https://franceukrainenews.org/kgv1

або

https://franceukrainenews.org/0kfe

(французько-англійська версія)

Якщо Ваш автомобіль зареєстрований в Україні, то страхова компанія можливо надала Вам європейську модель українською мовою. Якщо ні, то ви можете знайти її пошукові системи.

Перш ніж приступити до процесу, сфотографуйте обидва автомобілі, деталі пошкоджень та навколишнє оточення. Потім покажіть іншому водієві своє посвідчення особи, посвідчення водія та страховку, що спонукає його зробити те ж саме.

Якщо пригоду бачили свідки, попросіть їх заповнити графу 5. У Франції пасажири, які перебувають у транспортних засобах, не вважаються свідками.

Будьте дуже уважні під час заповнення протоколу ДТП, оскільки надана інформація буде використана страховими компаніями для оцінки ступеня винності кожної із сторін, що вплине на розмір відшкодування збитків та на вартість Вашої страховки на наступний рік (бонус/малюс).

Графа 12 дуже важлива: відзначайте лише ті графи, які вказані у Вашій графі (A або B), і лише ті, які Ви вважаєте вірними, навіть якщо інший водій відзначає інші графи у своїй графі. Якщо не Ви малюєте малюнок (графа 13) і не погоджуєтесь з ним, то вкажіть це у графі 14. Потім ви можете піти додому та описати та намалювати свою власну інтерпретацію аварії на сторінці Декларації.

Якщо обидва водії не розмовляють однією мовою, вони можуть заповнити свою частину протоколу (A або B) іншою мовою, але підписи обох мають стояти в нижній частині обох протоколів, а малюнок має бути продубльований. Вкажіть у полі 14, що ви надсилаєте два допоміжні документи.

Завдяки безкоштовному додатку e-constat auto, доступному на AppStore та Play Store, спільний протокол ДТП можна скласти на смартфоні та відправити страховику з місця події, якщо обидві сторони згодні використовувати цю цифрову версію і досить зручно малювати схему ДТП на смартфоні.

Якщо хтось постраждав, якщо інший водій втік або відмовляється заповнювати бланк заяви про ДТП, якщо в аварії бере участь більше трьох автомобілів або їх неможливо зрушити з місця, щоб звільнити проїжджу частину, викличте поліцію чи жандармерію за телефоном 17.

Корисні поради

Заздалегідь заповніть на папері або смартфоні особисті дані, які запитуються в розділах 6, 7, 8 і 9 лівої колонки (синього кольору). Ви будете водієм А, і це позбавить вас від нервових пошуків у той момент, коли ваша свідомість, напружена подією, має бути зосереджена на описі обставин аварії.

Збережіть цю публікацію

Julien Alliot для @FranceUkraineNews

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...