Перейти до публікації

Октоберфест 2023: що вам потрібно знати


Alona

Рекомендовані повідомлення

Близько шести мільйонів гостей очікується на найбільшому в Європі народному святі, яке триватиме до вівторка, 3 жовтня.

Якщо ви не є постійним відвідувачем Wiesn – так називається фестиваль, якому вже 188 років, а також ярмаркова площа, на якій він проводиться, у вас можуть виникнути питання.

Скільки коштує відоме гігантське пиво?

Літр пива коштує від 12,60 до 14,90 євро, в середньому 14,18 €

Крім того, при вживанні пива на Wiesn ви отримуєте більше алкоголю за свої гроші, оскільки воно, як правило, трохи міцніше. У зв'язку з високою інфляцією водопровідна вода вперше цього року буде продаватися безкоштовно. Навпаки, літр бутильованої води в наметах коштуватиме в середньому 10,04€, тоді як у 2022 році – 9,67€

 

Ви можете прийти на Wiesn тільки в дирндлі та ледергоспені?

Не хвилюйтеся, якщо вам не подобається вбиратися в традиційні баварські сільські сукні або шкіряні штани в стилі йодлера. Все, що вам подобається, дозволено. Шотландці люблять приходити в кілтах, а в «гей-неділю» в першу неділю фестивалю у Wiesn з'являються драг-квінс.

Були помічені й гості зі США в біло-блакитних костюмах з ромбами, а також у плюшевих курячих шапочках.

Однак багато місцевих жителів, а також іноземні гості приходять у традиційних дирндлях і ледерхозенах.

Якщо ви хочете швидко переодягнутися шляхом на Wiesn: у кіосках навколо місця проведення фестивалю продаються дешеві варіанти.

 

Як зайняти місце в пивному наметі?

Найнадійніше: забронювати місце у відповідному наметі за кілька місяців до початку фестивалю. На жаль, всі зарезервовані місця вже в основному закінчилися, але якщо ви все ще хочете отримати місце, то можете надіти кросівки, оскільки господарі не мають права роздавати всі місця.

Ті, хто добре ходить пішки, можуть поспішати до обраного намету одразу після відкриття майданчика фестивалю о 9 ранку – найшвидші отримують найкращі місця, і бажано у вівторок, а не в суботу.

 

Октоберфест 2023: блошиний цирк, гільйотина, американські гірки

Легендарні петляючі американські гірки «Олімпія» з п'ятьма кільцями, а також колесо огляду. Але цього року ви також побачите новий атракціон «Містер Гравітація» – атракціон з десятьма гондолами, що обертаються на диску зі швидкістю до 100 км/год.

Зі 180 ярмаркових підприємств близько 90% датуються XIX століттям.

Тут є кілька старих, більш неспішних атракціонів, таких як гірка «Тобогган», «Лісове колесо» або «Кринолайн», названий так на вшанування знаменитих старомодних спідниць-обручів.

Блошиний цирк, гільйотина, американських гір.

Ще одна легендарна вистава – Varieté Schichtl, яка, як повідомляється на сайті фестивалю, кілька разів на день є «обезголовленням живої людини на відкритій, яскраво освітленій сцені».

 

Чи можна побачити Wiesn здалеку?

Для того, щоб побачити Wiesn, гостям, як і раніше, необхідно приїхати особисто. Але невдовзі вони зможуть прогулятися територією фестивалю віртуально. В даний час розробляється онлайн-гра, яка дозволить шанувальникам Октоберфесту відчути себе аватарами фестивалю в окулярах віртуальної реальності.

Wiesn – традиційний фестиваль, але він не втрачає зв'язку з часом, сказав про нову гру керівник Wiesn Клеменс Баумгертнер (CSU).

 

Наскільки екологічним є «Wiesn»?

Власники готелю поставили перед собою амбітну мету: великі фестивальні намети мають стати кліматично нейтральними протягом п'яти років, а по можливості і до 2026 року. В даний час власники готелю вимірюють споживання вуглекислого газу, щоб скоротити його викиди в атмосферу.

Вже давно на фестивалі використовується екологічно чиста електрика, вода для змиву пивних кухлів у туалетах переробляється, скорочується кількість відходів. У червні вперше відбулося засідання круглого столу на тему сталого розвитку, в якому взяли участь представники міста, фермери, шоумени, ринкові торговці та власники заїжджих дворів.

У кожному наметі має бути як мінімум одна веганська страва, а також більше вегетаріанських страв. Винний намет Kuffler також хоче виміряти кількість харчових відходів і застосувати отримані дані на фестивалі наступного року.

 

Чому Октоберфест 2023 року проводиться у вересні?

Вперше Октоберфест було проведено в Мюнхені в 1810 році в середині жовтня з нагоди весілля кронпринца Людвіга – згодом короля Людвіга I – і принцеси Терези Саксонської-Хільдбургхаузенської.

Кульмінацією п'ятиденних урочистостей стали стрибки 17 жовтня – на той час Октоберфест вже давно закінчився. Тепер він починається на місяць раніше і закінчується в перші вихідні жовтня або 3 жовтня.

 

Де ще проводяться фестивалі «Октоберфест»?

По всьому світу. За оцінками, до пандемії налічувалося понад 2 000 наслідувачів, багато з яких цього  цього року знову встановлюють свої пивні намети. Найбільш значущі і великі з них проходять в Блуменау в Бразилії, Цинциннаті в США і Циндао в Китаї.

Багато німецьких міст також відзначають свято в мюнхенському стилі: Франкфурт, Ганновер, Рейнланд і Лейпциг. У Берліні навіть є кілька свят у стилі справжнього Мюнхена.

А ось у Штутгарті, схоже, Октоберфесту не буде – там у цей же час проводиться свій власний фестиваль, Cannstatter Volksfest.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...