Перейти до публікації

ALG 1 - первинна підтримка при втраті роботи у Німеччині


Alona

Рекомендовані повідомлення

У Німеччині потрібно опрацювати хоча б 12 місяців за останні 2 роки , щоб отримати право на виплати за обов'язковим страхуванням від втрати робочого місця ALG I.

Внески сплачуються із зарплати автоматично та становлять 2,5%. Половину сплачує роботодавець.

Пропрацювавши хоча б рік, у разі звільнення працівник може розраховувати на виплати протягом 6 місяців . Для бездітних розмір підтримки становить 60% середнього нетто доходу за останній рік, а для неповнолітніх дітей — 67% .

Але виплати мають верхню межу, так що сильно радіти не треба. Для бездітних це 2237, для дитячих - близько 3000 .

Іноземцям у контексті звільнення дуже важливо не упускати з уваги цю можливість. Так як ALG1 не допомога, а страхові виплати , то отримувати чесно сплачену внесками підтримку мігранту в статусі не заборонено. А це додаткові фінансові гарантії під час пошуку нової роботи.

Але закон зобов'язує іноземця, який перебуває в Німеччині по роботі, негайно повідомляти про звільнення відомство у справах іноземців Ausländeramt . Зробити це треба одразу, як тільки стає відомий факт звільнення. Роботодавець також повинен це робити, тому факт звільнення приховати не вдасться. Просто якщо зробити це пізніше, то можна нарватися якщо не на штрафні санкції, то відсутність лояльності до ситуації у чиновників.

А лояльність тут потрібна. Іноземець перебуває у Німеччині по роботі. Але роботу втрачено. Отже, зникла потреба перебування в Німеччині. Чиновник має право просто анулювати ВНЖ.

Але насправді, як правило, іноземцю дозволяється залишитися по старому ВНЖ мінімум ще 3 місяці , якщо термін дії не закінчується раніше, і шукати нового роботодавця. Чому саме 3 місяці не можу сказати.

Також можна перейти на візу для пошуку роботи , яка зараз має на увазі 6 місяців перебування.

На ці 3 чи 6 місяців працівникові потрібні фінансові гарантії. Саме в цій ролі виступає ALG1 .

Однак, нерідко доводиться спостерігати, що Agentur für Arbeit відмовляє іноземцям, якщо у них у ВНЖ стоїть обмеження роботи. Нібито це порушує принцип доступності для ринку праці: той, хто отримує підтримку за законом, повинен бути доступний для німецьких роботодавців.

Зрозуміло, що це бюрократичний казус . Адже змінити прив'язку до роботодавця згідно із законом можна. Але для цього потрібно знайти новий контракт і зайнятість має бути схвалена в Ausländeramt.

Тому тим, хто втратив роботу, варто відразу ж одночасно в момент оповіщення Ausländeramt про втрату роботи попросити письмове підтвердження, що іноземець доступний для німецького ринку праці без обмежень, яке потім пред'явити в Agentur für Arbeit, якщо вони турбуються з приводу прив'язки до старого роботодавця у ВНЖ.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...