Перейти до публікації

Підліткам з України заборонять виїжджати самим за кордон


Alona

Рекомендовані повідомлення

Рятуючись від війни, тисячі дітей у віці від 16 до 18 років опинилися за межами України без супроводу батьків. Але ж у більшості країн Європи дітям забороняється пересуватися наодинці до досягнення повноліття.

Аби заспокоїти наших міжнародних партнерів, група нардепів розробила проект «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України» (№9480).

Утім, захист прав дітей полягає в тому, що їм просто заборонять залишати країну без супроводу одного із батьків та за згодою іншого. Також дитину зможе супроводжувати інша уповноважена батьками особа.

Водночас застережено, що дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування матиме право на виїзд за межі України тільки з дозволу органу опіки та піклування, що надаватиметься у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Натомість, право на вільний самостійний виїзд за межі України дитина набуватиме тільки після досягнення повноліття, тобто з 18 років.

До речі, побіжно цей проект вирішить на користь держави ще один спір — про можливість 17-річних хлопців залишати країну без дозволу воєнкома. Їм або доведеться просити батьків разом перетнути кордон, або залишатися вдома і чекати запрошення на строкову службу.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...