Перейти до публікації

Зміни для українських біженців у Німеччині


Alona

Рекомендовані повідомлення

23 червня бундестаг прийняв поправки в імміграційний закон. Що це означає для українців, які приїхали у Німеччину після 24 лютого?

- Можливість змінити свій статус зі «здобувача притулку» на трудового мігранта. Цей пункт застосовується до біженців, які звернулися до німецької влади з проханням про захист до 29 березня 2023 року і ще не отримали відповідь. Друга умова – визнана професійна кваліфікація, знання німецької мови та можливість забезпечувати себе під час пошуку роботи.

- Свідоцтва про кваліфікацію, отримані в іншій країні, тепер не повинні проходити тривалу процедуру визнання в Німеччині. Важливішим є щонайменше 2 роки стажу роботи по спеціальності. При цьому працювати в Німеччині можна й за іншою спеціальністю, головне, щоб людина вважалася кваліфікованим працівником.

- У Німеччині вводиться «карта шансів». На неї можуть претендувати громадяни країн поза ЄС, які ще не отримали роботу в Німеччині. Візу будуть видавати за системою балів, що враховує вік людини, спеціальність та стаж роботи, потенціал членів сім'ї, знання німецької чи англійської мови, зв'язки з Німеччиною. Із 12 можливих балів треба набрати 6, щоб отримати «карту шансів». З нею можна в'їхати до Німеччини і шукати тут кваліфіковану роботу протягом року, при цьому дозволено працювати 20 годин на тиждень. Карту можна продовжувати на 2 роки.

- Покращені умови для претендентів на Blue Card. Розмір необхідної для її отримання зарплати знижений до 3500 євро на місяць й процедуру визнання диплому можна проходити постфактум. Кандидату дозволено працювати й не за первісною спеціальністю, й можна привезти до Німеччини не лише дітей, а й батьків, якщо доходу особи буде вистачати на їхнє утримання. Серед нововведень – Blue Card для айтішників без вищої освіти, але з досвідом роботи у цій сфері.

- Іноземцям буде простіше отримати візу для навчання у німецьких ВУЗах. Зокрема, знижено фінансові вимоги, розширено можливості підробляти під час навчання. Причому «студ трудовий договір» буде додатковою підставою для отримання тимчасового дозволу на проживання.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...