Перейти до публікації

Польські свята та урочистості на новий 2022/2023 та 2023/2024 учбовий рік


Alona

Рекомендовані повідомлення

З 1 вересня тисячі українських дітей підуть до різних класів польських шкіл. Як виглядає шкільний рік у Польщі? Які свята та канікули матимуть учні протягом навчання?

Літні канікули у Польщі в 2023 році

Польська система освіти дещо відрізняється від української. Зокрема, навчальний рік у польських школах закінчується у червні. В цьому навчальному році школярі підуть на літні канікули 23 червня.

Зазвичай, навчальний рік у польських школах починається з першого вересня. Але у 2023/24 році він почнеться трохи пізніше. Справа в тому, що 1 вересня – це п’ятниця. Тож школярі підуть на заняття вже з 4 вересня. Таким чином, у 2023 році літні канікули триватимуть трохи довше.

Як виглядає навчальний рік у польських школах

Варто також розібратися, як виглядає в Польщі освітній календар та які канікулярні й вихідні дні матимуть учні впродовж навчального процесу, в тому числі пов’язані з датами національних і релігійних свят.

Шкільний навчальний рік у Польщі ділиться на два семестри: перший починається з вересня й закінчується в січні, а другий триває з січня до червня. Трохи інша ситуація з випускниками старших класів. Їхній навчальний рік, як завжди, закінчиться трохи раніше – наприкінці квітня. Саме на цю дату Міністерством освіти призначено завершення дидактичних і виховних занять у випускних класах ліцеїв, технікумів, філій і загальноосвітніх шкіл для дорослих, у яких дидактичні та виховні заняття починаються з першого робочого дня вересня.

Зимові та різдвяні канікули в Польщі

В польській школі не передбачено формальних осінніх і весняних канікул. Але це не значить, що дітям не надається достатньо часу для відпочинку під час навчання. Польські школярі традиційно мають чотири періоди довгого відпочинку – Різдвяні, зимові, Великодні й літні канікули. Варто зауважити, що по всій території країни дати Різдвяних, Великодніх та літніх канікул однакові. А ось дати початку та закінчення зимових канікул у Польщі залежать від воєводства та встановлюються відповідним розпорядженням Міністра народної освіти (Minister Edukacji Narodowej). У 2023/24 навчальному році зимові канікули відбудуться за таким графіком:

- 15 – 28 січня у Мазовецькому, Нижньосилезькому, Опольському та Західнопоморському воєводствах.

- 22 січня – 4 лютого у Подляському та Вармінсько-Мазурському воєводствах.

- 29 січня – 11 лютого у Люблінському, Лодзькому, Підкарпатському, Поморському та Силезькому воєводствах.

- 12 – 25 лютого у Куявсько-Поморському, Любуському, Малопольському, Свєнтокшицькому та Великопольському воєводствах.

- 23 грудня – 2 січня – різдвяні канікули у всіх воєводствах.

Весняні канікули в Польщі

Формально, весняних канікул у Польщі немає. Втім, у Польщі є канікули, які пов’язані з великоднем. Вони починаються напередодні у четвер й закінчуються у вівторок. З середи учні вертаються на заняття.

У 2023/24 навчальному році великодні канікули в Польщі триватимуть з 28 березня по 3 квітня. У середу, 3 квітня, учні повертаються на навчання. Про великодні традиції у Польщі ми писали у нашій попередній статті.

Після великодніх канікул на учнів ще чекають вихідні 1 та 3 травня, оскільки в ці дні у Польщі святкові дні. Закінчиться 2023/24 навчальний рік у п’ятницю, 21 червня.

Святкові та вихідні дні в польських школах

Окрім зазначених канікулярних та святкових перерв, упродовж навчального року польські учні традиційно мають додаткові вихідні. Усі вони приурочені до певних державних чи релігійних свят. У 2023/2024 навчальному році школи в Польщі будуть зачинені у такі дні:

1 січня – Новий рік;

6 січня – свято Трьох королів (Богоявлення):

1 травня – свято Праці;

3 травня – День Конституції;

1 листопада – День усіх святих;

11 листопада – День незалежності.

Розглядаючи свята, окремим пунктом варто виділити День учителя, який відзначається в Польщі 14 жовтня. Це щорічне свято освітян засноване у 1982 р. Дата присвячена до річниці заснування в 1773 р. з ініціативи короля Станіслава Августа Понятовського Національної освітньої комісії (прототип сучасного Міністерства освіти). День учителя в Польщі не є офіційним вихідним від роботи чи навчання. Тим не менш, заняття у цей день, як правило, не проводяться. У це свято прийнято особливим чином вшановувати освітян: в закладах освіти організовуються апелі (польська версія українських урочистих «лінійок») та відбуваються церемонії нагородження заслужених працівників освіти. Тож учням потрібно йти до школи, але замість навчання вони зазвичай займаються підготовкою урочистих заходів та святкової концертної програми для своїх педагогів.

Джерело

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...