Перейти до публікації

Вступ в університети Польщі: зміни для українців 2023


Alona

Рекомендовані повідомлення

Вже зовсім скоро очікується початок вступної кампанії у вищі навчальні заклади. Наразі ВНЗ Польщі є досить актуальними та популярними серед українських абітурієнтів. Для українських вступників польська влада прийняла спеціальні закони. Відтепер польські університети зможуть змінювати правила вступу для українських абітурієнтів у 2023/2024 році. Все, що потрібно знати майбутнім студентам та відповіді на найпопулярніші питання щодо вступу - далі у матеріалі. 

Які освітні рівні можна отримати у польських ВНЗ? 

Система освіти у Польщі також налічує декілька освітніх рівнів, як і в Україні:

- Бакалаврат - перший рівень. Для вступу необхідно мати так званий «сертифікат зрілості» про закінчення середньої школи. На здобуття цього освітнього рівня в середньому піде 6 семестрів. Для успішного отримання диплома бакалавра треба захистити диплом. 

- Магістратура - другий рівень. Для вступу необхідно мати український або європейський диплом бакалавра. В середньому на здобуття ступеня магістра піде 4 семестру. 

- Бакалаврат + магістратура. Повний цикл. У сумі на навчання піде близько 9-12 семестрів. 

- Аспірантура - третій рівень. Для вступу необхідно мати диплом магістра. Для успішного завершення аспірантури треба захистити дисертацію. 

Знання мови: чи потрібно українським абітурієнтам володіти польською мовою 

Для того, щоб вступити в польський ВНЗ необхідно володіти польською мовою на рівні В1-В2. Не виключено, що у майбутньому ці вимоги можуть спростити. При вступі рівень володіння мовою перевіряється шляхом особистого спілкування, тестування або міжнародного іспиту. 

У деяких вищих навчальних закладах Польщі спеціально для українців перший рік навчання організовують українською мовою, паралельно даючи змогу вивчати польську. 

Також для спрощення вступу для іноземних студентів велика кількість університетів пропонують спеціально підготовчі курси з польської мови. 

Які документи необхідні українським абітурієнтам для вступу в польський ВНЗ? 

Згідно з нещодавніми змінами у польському законодавстві, ВНЗ можуть встановлювати свої правила для вступу, тобто зараховувати студентів як на підставі ЗНО, так і на підставі складання іспитів. Вимоги щодо термінів подання документів також можуть зазнати змін.

Через зміни в правилах вступної кампанії, перелік документів для вступу в ВНЗ може різнитися. Але існує загальний перелік документів, необхідних для вступу:

- Свідоцтво про народження;

- Паспорт громадянина України;

- Закордонний паспорт;

- Атестат та додаток про здобуття середньої освіти;

- Анкета вступника;

- Сертифікат про рівень володіння польською мовою (не завжди);

- Медична довідка;

- Набір фото 35х45 мм. 

Чи існує можливість безоплатного навчання у ВНЗ Польщі? 

Державні польські ВНЗ дають змогу іноземним студентам навчатися безкоштовно. Обов’язкова умова - володіння польською мовою. 

Позмагатися за безкоштовне навчання у Польщі можуть:

- Власники сертифіката, підтвердженого державним іспитом, про володіння польською мовою на рівні С1;

- Абітурієнти, які мають статус біженця, статус тимчасового або додаткового захисту;

- Власники карти поляка або особи, що є родичем або чоловіком/дружиною громадянина Польщі. 

Студенти цих категорій отримують право на певні пільги, такі як субсидії, виплати для осіб з інвалідністю, ректорську або соціальну стипендії. Рішення щодо отримання пільг приймає ректорат на підставі довідки про сімейний та матеріальний стан. 

Студенти, які мають статус тимчасового захисту після 24 лютого 2022 року, мають право безкоштовно навчатися в ВНЗ Кракова до 24 серпня 2024 року. 

Скільки коштує навчання в польських ВНЗ?

Вартість навчання в приватних та державних ВНЗ Польщі стартує від 700 євро на рік. Середня вартість навчання коливається від 1 000 до 1 500 євро на рік. Проживання в гуртожитку буде коштувати від 100 євро на місяць. 

Одним із найдорожчих напрямків навчання в польських ВНЗ - галузь медицини. Рік навчання на медичних спеціальностях стартує від 2 000 євро. 

Джерело

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...