Перейти до публікації

Як стягнути аліменти, якщо батько за кордоном та правила аліментів в Німеччині


Alona

Рекомендовані повідомлення

Що робити, якщо діти проживають в Німеччині, а другий з батьків за кордоном?

Досить велика кількість українських жінок, які вийшли заміж за громадян Німеччини ще до війни і мають дітей. Є й інша історія, коли один з батьків виїхав за кордон і не повернувся, забувши також про обовʼязок фінансової підтримки дитини. В цій статті розглянемо, які бувають мінімальні аліменти в Німеччині, та що робити, якщо один з батьків наразі за кордоном.

Аліменти на дитину (у Німеччині Kindesunterhalt) — це юридичний обов’язок батьків фінансово підтримувати свою дитину. Зазвичай це стосується неповнолітніх дітей, але може поширюватися і на тих, кому виповнилося 18 років, які навчаються або здобувають нову професію (Ausbildung).

Якщо другий з батьків проживає за кордоном і не платить аліменти, ви можете звернутися за допомогою до Федерального відомства юстиції (Bundesamt für Justiz).

У Німеччині цим займається Центральне управління з питань аліментів за кордоном (Zentrale Behörde für Auslandsunterhalt), з працівниками якого можна зв’язатися:

- за телефоном +49 228 99 410 6434 з понеділка по четвер з 8.00 до 16.00 та по п’ятницях з 8.00 до 14.30;

- електронною поштою auslandsunterhalt@bfj.bund.de (вони розмовляють німецькою та англійською мовами).

Мінімальний розмір аліментів в Німеччині

У Німеччині мінімальний розмір дитячих аліментів на дитину регулюється спеціальним документом Mindestunterhaltsverordnung. На 2023 рік мінімум німецьких аліментів становить:

дітям до 6 років призначається 404 євро,

дітям від 6 до 11 років — 464 євро,

дітям від 12 до 17 років — 543 євро. 

Якщо неповнолітня дитина отримує дитячу допомогу (Kindergeld), то половина цієї суми може бути відрахована з аліментів. Якщо дитині 18 років і старше, то вся сума може бути відрахована.

Точна сума аліментів, що підлягає сплаті, не встановлюється законом, а узгоджується між обома батьками, керуючись Дюссельдорфською таблицею, яка надає оцінку на основі різних факторів, таких як вік і дохід.

Допомога від держави за відсутності аліментів

Коли дитина не отримує аліменти від одного з батьків, то є можливість отримати державну фінансову підтримку (Unterhaltsvorschuss). Щоб скористатися програмою Unterhaltsvorschuss заявник повинен мати один з таких документів:

Niederlassungserlaubnis — документ, який підтверджує постійне проживання.

Erlaubnis zum Daueraufenthalt EU — документ, який дозволяє постійно проживати в Європейському Союзі.

Beschäftigungsduldung — документ, який підтверджує офіційне працевлаштування або «блакитну» карту.

ICT-карту, яка дозволяє працювати в Німеччині щонайменше півроку.

А також потрібно відповідати умовам:

бути батьком-одинаком або матір’ю-одиначкою,

проживати з неповнолітньою дитиною в Німеччині,

не отримувати регулярних повних виплат відповідно до Mindestunterhaltsverordnung (Постанови про неповнолітніх).

Також можна отримати Unterhaltsvorschuss за умови відсутності даних про батька та його місцезнаходження. Та, в будь-якому разі, агенції потрібно надати всю інформацію про цю людину, щоб вона могла вимагати від нього виплати допомоги.

Як подати заявку на отримання допомоги від держави

Можна подати заяву на отримання фінансової допомоги від держави (Unterhaltsvorschuss). Зазвичай це можна зробити в управлінні у справах молоді. Бланк заяви та перелік необхідних документів ви можете знайти офіційному сайті або в самому відомстві.

Розмір фінансової підтримки залежить від віку дитини і може бути зменшений, якщо вона опановує нову професію, працює або є волонтером у визнаній добровільній службі. Місячна допомога становить:

- дітям до 6 років — 177 євро,

- дітям від 6 до 11 — 236 євро,

- дітям від 12 до 17 — 314 євро.

За будь-якою інформацією щодо прав дітей можна:

звертатися у міграційну молодіжну службу jugendmigration;

зателефонувати на гарячу лінію для батьків і отримати анонімну та безкоштовну підтримку кількома мовами, а також поради щодо найближчих консультативних організацій.

звернутись до управління у справах молоді на сайті unterstuetzung-die-ankommt, ввівши своє місто/провінцію (індекс) — тут надають безкоштовну допомогу та консультації сім’ям у Німеччині німецькою мовою;

сімейний адвокат також надасть консультацію — на сайті anwaltsauskunft можна обрати мову й отримати список спеціалістів, які нею володіють.

Як стягнути аліменти з одного з батьків, який знаходиться за кордоном

В Україні люди, які мають дітей, зобов’язані їх утримувати до досягнення ними повноліття. Один з батьків не звільняється від фінансової підтримки дитини, якщо він проживає на території іншої держави. На сьогодні наша країна є членом міжнародних договорів, завдяки яким можна стягувати аліменти з-за кордону.

Для того, щоб отримати фінансову підтримку з одного з батьків з-за кордону, громадянин України може звернутися з офіційною заявою до відповідальної організації іншої держави. Для цього потрібно один з документів:

рішення суду, що надає дозвіл на стягнення аліментів;

заява про надання дозволу на примусове виконання рішення про стягнення аліментів.

Як подати документи до міжнародного органу

- Подає позов той з батьків, з ким проживає дитина.

- Мати на руках рішенні суду України про виплату аліментів.

Відправити заяву-звернення до відповідного органу (суду) іншої держави про визнання рішення українського суду та його виконання. Цей запит надсилається до територіального управління юстиції, а потім до Міністерства юстиції України.

Подається клопотання разом з усіма необхідними документами, які можна знайти на офіційному сайті Міністерства юстиції України.

Заява та документи подаються українською мовою з перекладом на офіційну мову відповідного органу іншої держави.

Рішення може прийматися від місяця і довше. При необхідності потрібно надати додаткові документи.

У разі неможливості перекладу документів на іншу мову Договірної Держави в Україні, то можна подати їх без перекладу (або з перекладом на англійську/французьку мову).

Джерело

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...