Перейти до публікації

Річна декларація РІТ-37 у Польщі: за що можна отримати повернення коштів?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Перелік деяких пільг, за які можна отримати часткове податкове відшкодування після подання річної декларації РІТ-37:

1. Пільга за оплату Інтернету

Ця пільга належить тільки тим, хто користується нею вперше або користувався нею минулого року. Її можна використовувати лише 2 роки поспіль! Це означає два роки поспіль після складання PIT-37 можна повертати частину коштів із суми, яка була витрачена протягом року на оплату послуг інтернету.

Якщо людина, наприклад, щомісяця протягом всього року платила по 70 зл за інтернет, то в декларації все одно треба вказати 760 зл, а не 840 зл. Відповідно, компенсація вираховуватиметься від суми максимум 760 зл. Якщо, наприклад, за користування Інтернетом платити по 50 злотих у місяць з січня по вересень, то в декларації треба вписати 450 злотих.

2. Пільга для родин з дітьми

Це податкове відшкодування надається на дитину до 18 років, на дитину до 25 років, яка ще навчається в виші чи інших понадгімназійних школах Польщі (але з певними додатковими умовами), на дитину з інвалідністю незалежно від віку. Сума податкової пільги становить:

1112,04 зл – на першу дитину (92,67 злотих/місяць)

1112,04 зл – на другу дитину (92,67 злотих/місяць);

2000,04 зл – за третю дитину (166,67 злотих/місяць);

2700 зл – за четверту та кожну наступну дитину (225 злотих/місяць).

3. Пільги на термомодернізацію

Власники приватного (jednorodzinnego) житлового будинку мають право на відшкодування витрат на термомодернізацію. Пільга покриває витрати на придбання матеріалів, обладнання та послуг, які зменшать енергоспоживання.

4. Реабілітаційна пільга

Цей вид відшкодувань призначений для компенсації витрат на реабілітацію осіб з інвалідністю.

Зокрема, реабілітаційна пільга передбачає:

-  знижку на ліки до 100 злотих на місяць (необхідно надати підтвердження від лікаря про призначення та кінцевий термін вживання ліків);

-  компенсацію повної вартості витрат на засоби для реабілітації;

-  повне або часткове відшкодування вартості путівки на санаторно-курортне лікування, автомобіль, утримання собаки-поводиря.

5. Пільга за донорство крові

Кожен, хто є донором крові або плазми, має право на податкове відшкодування залежно від виду донорства (кров в діагностичних цілях, для отримання плазми тощо).

6. Пільга за накопичення на пенсію

Ті, хто збирають собі на так звану “другу пенсію”, щорічно перераховуючи заощадження на індивідуальний рахунок забезпечення пенсії (IKZE), можуть отримати частину відшкодування: 17%, 19% або 32% зі сплаченої суми (залежить від форми оподаткування).

7. Пільга за благодійництво

Ті, хто займаються благодійництвом, після подання щорічної декларації РІТ-37 можуть отримати відшкодування за зроблені пожертвування: на костел, на навчальні заклади, на суспільно-корисні цілі і т.д.

8. Пільга для родин 4+

Суть "Пільги для сімей 4+" полягає у тому, що кожен із батьків принаймні чотирьох дітей може бути звільнений від податку на доходи фізосіб, якщо його річний дохід не перевищує 85 тис 528 злотих.

На пільгу мають право також прийомні батьки чи опікуни незалежно від сімейного стану.

9. Пільга на платіжний термінал

Цієї пільгою можуть скористатися підприємці або особи, які займаються нереєстрованою діяльністю, й придбали для своїх потреб платіжний термінал. Максимальна сума повернення складає 2 000 злотих/рік.

10. Пільга для працюючих за кордоном

Стосується осіб, що мають громадянство Польщі, але протягом року отримували дохід за кордоном або з-за кордону, фізично перебуваючи в Польщі. Це фактично пропорційна компенсація (ulga abolicyjna) різниці між сумою сплачених податків на батьківщині та за кордоном.

Податкові декларації РІТ-36, РІТ-37 та РІТ-38 за 2022 рік потрібно подавати в період з 15 лютого по 2 травня 2023 року>

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...