Перейти до публікації

Безкоштовна юридична допомога у Польщі


Alona

Рекомендовані повідомлення

Хто має право на безкоштовну юридичну допомогу в Польщі

Відповідно до польського закону про безоплатну правову допомогу від 5 серпня 2015 року, право скористатися безкоштовними послугами юриста мають усі, хто не може оплатити юридичні послуги. Право на безкоштовну юридичну допомогу в Польщі мають:

- Громадяни Польщі;

- Іноземці, які проживають на території Польщі.

В першу чергу безкоштовна юридична консультація доступна тим, хто володіє польською мовою. Але навіть якщо особа, яка звернулася по допомогу, не говорить польською, вона має право на перекладача. Це не заборонено законом. Перекладачаем може бути будь-яка людина, яка вільно володіє польською мовою.

Крім того, у випадку, якщо іноземець не говорить польською, можна проконсольтуватися з юристом у режимі переписки. В цьому випадку можна буде використати програми-перекладачі. Єдине, що потрібно зважати на точність формулювань.

Тим не менш, від початку повномасштабного вторгнення в Україну, в Польщі з’явилася можливість отримати безкоштовну юридичну допомогу українською, російською та англійською мовами. Але краще уточнювати інформацію щодо цієї можливості у пункті допомоги, який вас цікавить.

В яких питаннях може знадобитися консультація юриста

Консультація юриста може знадобитися у будь-якому питанні, що стосується закону. Серед таких випадків:

- Питання легалізації перебування на території Польщі;

- Питання працевлаштування на території Польші;

- Питання догляду за неповнолітніми та тимчасової опіки на території Польщі;

- Питання, що стосуються житла;

- Питання з приводу медицини, освіти тощо.

- Питання з приводу карного кодексу;

- Питання з приводу адміністративного права;

- Питання з приводу ведення бізнесу та торгівлі.

І на цьому перелік питань за якими може знадобитися консультація юриста не завершується. Важливо, що українцям не обов’язково попередньо подавати заявку про тимчасовий або міжнародний захист. Юридична допомога буде надана в будь-якому випадку.

Як знайти безкоштовного юриста в Польщі

В Польщі існує декілька способів знайти безкоштовного юриста:

- Звернутися на гарячу лінію Центру координації правової допомоги за номером: +48 800 088 544. Дзвонити можна у будні з 10 до 19.

- Якщо вам потрібно вирішити питання з приводу війни – звернутися на цілодобову Лінію допомоги потерпілим. Двзонити потрібно за цим номером: +48 222 309 900. На гарячій лінії працюють україномовні, польськомовні та англомовні фахівці.

- Звернутися до пунктів допомоги для біженців. Повний список таких пунктів можна побачити за цим посиланням: https://www.funduszsprawiedliwosci.gov.pl/pl/znajdz-osrodek-pomocy/.

- Можна також звернутися до пунктів допомоги у конкретному польському місті. Наразі в Польщі налічується більш ніж 1500 пунктів юридичної допомоги. І у них звертаються як громадяни Польщі, так і іноземці, які проживають на території країни.

В яких польських містах можна отримати безкоштовну юридичну консультацію

Майже у кожному польському місті знайдеться пункт, де кожен бажаючий може отримати безкоштовну юридичну допомогу. Серед таких міст:

  1. Варшава. Для того, щоб отримати безкоштовну юридичну допомогу можна подзвонити за номером 19115(дзвонити можна цілодобово) або написати за адресою pomocprawna@um.warszawa.pl. Також можна прийти в один з пунктів допомоги. Список таких пунктів можна знайти за цим посиланням.
  2. Вроцлав. Для того, щоб записатися на безкоштовну консультацію, вам потрібно подзвонити за номером +48 71 777 98 88, написати за адресою npp@um.wroc.pl або домовитися про допомогу на сторінці https://np.ms.gov.pl. Повний список місць, де можна отримати безкоштовну юридичну допомогу, ви знайдете за цим посиланням.
  3. Краків. Для того, щоб отримати безкоштовну консультацію, потрібно подвзонити за номером 12 397 91 06 (з понеділка по п’ятницю, з 7.30 до 15.30). Повний список пунктів, де можна отримати безкоштовну юридичну допомогу у Кракові, доступний за цим посиланням.
  4. Гдиня. Жителі цього міста можуть подзвонити за номером 58 625 76 19 або 58 350 15 15. Також можна написати листа за адресою npp@gdynia.pl або biuro@ovum.org.pl. Список пунктів, де надають безкоштовну юридичну допомогу у місті Гдиня, можна знайти за цим посиланням.
  5. Катовіце. У цьому місті для отримання безкоштовної юридичної консультації потрібно дзвонити за номером (32) 259 3736 з понеділка по п’ятницю з 7.30 до 17.00 (у п’ятницю до 14.00). Інфолінія доступна виключно польською мовою. Можна також записатися онлайн за цим посиланням: https://np.ms.gov.pl/zapisy. Повний список пунктів, де можна отримати безкоштовну юридичну допомогу, доступний за цим посиланням. На сайті також можна знайти інформацію українською мовою.

 

Інформація з https://www.ukrainianinpoland.pl/uk/free-legal-assistance-for-refugees-from-ukraine-uk/

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...