Перейти до публікації

З січня 2023 року всі підприємці мають бути зареєстровані на платформі PUE ZUS


Alona

Рекомендовані повідомлення

Починаючи з 1 січня всі підприємці повинні бути зареєстровані на платформі PUE ZUS. Це стосуватиметься як власників малих і середніх, так і власників великих фірм. Розповідаємо чим покликакні зміни.

Що має змінитися у зв’язку з нововведеннями:

Нововведення повинні врегулювати питання в Установі соціального страхування. Тож до 30 грудня 2022 року всі підприємці повинні мати профіль на платформі PUE ZUS. Це стосується як польських підприємців, так і українців, які мають бізнес на території Польщі.

Важливо, шо зареєструватися на платформі мають як фізичні, так і юридичні особи, а також підрозділи без статусу юридичної особи. Підприємці можуть зробити це особисто, або уповноважити когось іншого на роль платника внесків в PUE ZUS.
 

Як створити профіль в PUE ZUS

Для того, щоб виконати розпорядження, вам потрібно створити профіль PUE ZUS. Пам’ятайте, що профіль завжди створюється для фізичної особи. Загалом, процес виглядає так:

Заходите на сторінку ZUS і натискаєте Зареєструватися в PUE (Zarejestruj w PUE);

Вибираєте для кого створюєте профіль: для себе, для підприємця або для фірми. В залежності від вашого вибору реєстраційна форма може трохи відрізнятися.

Якщо ви обрали реєстрацію для підприємця, то вам потрібно буде вписати свій польський ІПН (NIP).

Далі вам потрібно обрати спосіб реєстрації: за допомогою login.gov.pl, за допомогою кваліфікованого електронного підпису, за допомогою електронного банкінгу або за допомогою реєстраційної форми. В залежності від обраного способу процес реєстрації відрізнятиметься;

Якщо ви обрали один з перших трьох способів, то частина обов’язкових даних буде заповнена автоматично. Вам залишиться лише підтвердити їхню достовірність.

Якщо ви реєструєтеся за допомогою форми, то вам потрібно буде заповнити обов’язкові дані самостійно. Також, вам потрібно буде підтвердити правільність своїх даних упродовж 7 днів. Це можна зробити за допомогою паспорту.

Якщо ви хочете зареєструвати іншу особу, то вам потрібно надати їй електронну довіреність або надіслати паперову довіреність в ZUS. При заповнені довіреності найкраще скористатися готовою формою PEL.

Якщо у вашої фірми є декілька представників, то ці представники повинні спільно надати довіреність. Для цього потрібно надати додаток PEL-Z до форми PEL. Він має бути підписаний усіма представниками фірми.

Якщо ви подаєте довіреність в електронному вигляді, то вона повинна містити кваліфікований електронний підпис, ваш особистий підпис (e-proof) або бути підписана довіреним профілем (PZ ePUAP).
 

На цьому процес створення профілю закінчено. Пам’ятайте, щоб вам потрібно зареєструватися на платформі PUE ZUS до 30 грудня 2022 року.

Раніше необхідність мати профіль PUE ZUS стосувалася тільки тих підприємців, які співпрацювали з 5 або більшою кількістю осіб. Тож власникам малих фірм не потрібно було створювати цей профіль.

Які ще документи повинні мати підприємці в Польщі

Якщо ви збираєтеся відкрити бізнес в Польщі, то ви повинні подати такі документи на сайт https://www.biznes.gov.pl/pl/:

- Декларація про вибір форми оподаткування;

- Ваші особисті дані (громадянство, адреса проживання та робоча адреса тощо);

- Документ, що підтверджує особу;

- Номер PESEL;

- Коди PKD – тобто інформацію про вид вашої діяльності. Більше про це можна знайти на цьому сайті.

- Документ, що підтверджує ваше законне перебування на території Польщі;

Також ви повинні вказати список працівників, яких плануєте залучити до ведення вашого бізнесу, назву вашої компанії, дані з податкової інспекції та заплановану дату початку ведення бізнесової діяльності в Польщі.

Пам’ятайте, що як тільки ваше перебування в Польщі перестає бути законним, ви більше не зможете вести свій бізнес на території цієї країни. Тому уважно стежте за термінами дійсності ваших документів.

За матеріалами https://www.ukrainianinpoland.pl/uk/all-entrepreneurs-must-be-registered-on-the-pue-zus-platform-uk/

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...