Перейти до публікації

Чому українські діти мають обов’язково ходити до школи в Польщі


Alona

Рекомендовані повідомлення

Українські діти, які зараз перебувають в Польщі, повинні обов’язково відвідувати школу. Справа в тому, що факт відвідування школи будуть перевіряти школи та органи місцевого самоврядування в Польщі. Це передбачено новим законопроектом Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі.

Навіщо відбуватимуться переврки

Перевірки відбуватимуться у зв’язку з тим, що велика частина українських дітей не відвідує заняття в польських школах. Згідно з останніми даними, менше ніж 50% українських учнів відвідують середню школу в Польщі. Ще менша кількість відвідує початкові школи – близько 8%.

"В польських школах навчається близько 200 тисяч дітей українських біженців. Це стільки ж, скільки і в другій половині травня. Інша половина дітей біженців навчається дистанційно за українською системою освіти", – повідомив заступник міністра освіти і науки Томаш Ржимковський.

Якщо дитина не відвідує школу, це ставить під сумніви благополуччя родини. Крім того, згідно з польським законодавством, кожна дитина зобов’язана відвідувати школу. І це не залежить від того, чи ця дитина народилася в Польщі, чи в іншій країні.

Як перевірятимуть чи ходять українські діти до школи

Перевірки розпочнуться вже в наступному навчальному році. Тож радимо до цього моменту записати дітей у польські школи. Перевірятимуть відвідування шкіл таким чином:

Директори шкіл та ліцеїв отримають спеціальні інструменти для перевірки відвідування;

За допомогою цих інструментів можна буде перевірити реєстр PESEL. Саме з нього і будуть находити відомості щодо відвідування дітьми польських шкіл.

Зміни мають вступити в силу з 1 квітня 2023 року. Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту:

Запропоновані зміни значно полегшать директорам шкіл та муніципалітетам здійснювати контроль за обов’язковою освітою та шкільним навчанням. Спрощення у цьому відношенні дозволить швидше реагувати на ситуацію невиконання обов’язку щодо обов’язкового виховання або навчання, що потенційно загрожує благополуччю дитини. Поправка стосується всіх учнів у польській системі освіти, в тому числі учнів з України, які прибули на територію Республіки Польща з 24 лютого 2022 року, перевірка виконання зобов’язань щодо навчання та виховання яких є більш вимогливою для директора початкової школи або гміни відповідно.

Як записати дитину до школи

В Польщі процедура запису дитини до школи дещо відрізняється від української. І хоча польські школи готові приймати українських учнів, багато батьків все ж вирішують або віддати дітей до української школи, або навчатися далі дистанційно за українською програмою.

Навчання у державних загальноосвітніх школах є безкоштовним. А відвідування школи є обов’язковим для всіх дітей, які досягли віку 7 років. Для того, щоб записати дитину до польської школи, дотримуйтеся таких порад:

- По можливості оберіть школу, яка територіально розташована найближче до вас. Оскільки ви маєте на це право згідно з польським законодавством.

- Подайте заявку на ім’я директора про зарахування дитини до польської школи. Якщо ваша дитина вже навчалася до цього в українській школі – додайте до заявки документ, що підтверджує це. Це, наприклад, може бути табель за попередній навчальний рік.

- Якщо ж у вас нема таких документів, то потрібно написати заяву, в якій належить вказати загальну кількість років навчання та назву школи, яку дитина відвідувала в Україні.

Інформація з https://www.ukrainianinpoland.pl/uk/why-ukrainian-children-must-go-to-school-in-poland-uk/

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...