Перейти до публікації

Польща змінить правила для біженців з України: чого очікувати?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Основні зміни:

ОБОВ'ЯЗКОВИЙ PESEL

Проєкт змін передбачає, що біженці з України будуть зобов'язані отримати номер PESEL. Наразі його мають вже 1,4 млн українців, які приїхали до Польщі з початком війни на батьківщині. Це - чимала цифра, однак далеко не кожен біженець/біженка до цього часу отримав/ли PESEL. Відповідно до проєкту, біженці матимуть 30 днів, щоб подати заявку на PESEL.

ПОЛЕГШЕННЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі також пропонує запровадити рішення для полегшення перетину кордону біженцями з України. Проєкт передбачає поправку, згідно з якою довідка про тимчасовий захист даватиме право людині (разом із проїзним документом) на багаторазовий перетин польського кордону без необхідності отримання візи. Також буде запроваджено правову основу для видачі такої довідки для дитини біженців з України, яка народилася на території Польщі під час тимчасового захисту.

ZUS КОНТРОЛЮВАТИМЕ ВИЇЗДИ БІЖЕНЦІВ З ПОЛЬЩІ

Зміни до спецзакону також передбачають важливу зміну, пов’язану з перевіркою права біженців з України на отримання допомоги на дітей: 500+, 300+, сімейний капітал опікунчий, дофінансування перебування дитини в яслах. Пропонована поправка передбачає, що не тільки прикордонна служба, а й ZUS та інші муніципальні установи отримають доступ до інформації про історію перетину кордону біженцями з України, зокрема дату кожного в’їзду та виїзду з Польщі. За словами МВС, це робиться для того, щоб запобігти випадкам незаконного отримання таких допомог, коли, наприклад, люди вже виїхали з Польщі.

ОПЛАТА ЗА ПРОЖИВАННЯ В МАСОВИХ ПУНКТАХ

У проєкті змін також прописано, що біженці з України будуть оплачувати проживання в місцях масового розміщення. Передбачається, що особи, які перебувають там понад 120 днів, покриватимуть 50% загальної вартості (не більше 40 злотих на день), а хто перебуває довше 180 днів - 75% витрат (максимум 60 злотих на день). Однак цей обов’язок не поширюватиметься на осіб, які, наприклад, через інвалідність, вік, важку життєву ситуацію, вагітність або необхідність догляду за дітьми не можуть працювати та заробляти гроші.

 

🔴КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ПРОЖИВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ

 

Ще одна зміна передбачає, що за проживання українських дітей, які перед евакуацією до Польщі перебували в прийомних сім'ях або в дитбудинках, а в Польщі отримали тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день, з можливістю підвищення цієї суми воєводою в окремих випадках. Тобто так само, як і випадку прихистку біженців з України.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...