Перейти до публікації

Трудове законодавство Канади для українців


Alona

Рекомендовані повідомлення

Розуміння своїх прав як іноземного працівника

Як тимчасовий іноземний працівник, Ви захищені трудовим законодавством Канади. Ваш роботодавець:

- повинен платити Вам за Вашу роботу

- повинен переконатися, що Ваше робоче місце є безпечним

- не може забрати у Вас паспорт або дозвіл на роботу

Більшість професій підпадають під дію законів провінцій і територій. Однак, федеральне законодавство про працю та зайнятість може застосовуватися, якщо ви працюєте на:

- федеральному уряді банку

- в компанії, яка займається перевезенням вантажів між провінціями

- в телекомунікаційній компанії

- більшість підприємств, що належать і управляються федеральним урядом

Трудовий договір

Якщо у Вас є дозвіл на працевлаштування у конкретного роботодавця, Ваш роботодавець повинен укласти з Вами трудовий договір. Ви і ваш роботодавець повинні підписати договір, в якому повинні бути вказані:

- деталі Вашої роботи

- умови Вашого працевлаштування

- максимальну кількість годин, яку Ви будете працювати на тиждень

- скільки Ви будете отримувати за свою роботу.

Закони про тривалість робочого дня і понаднормовий час (додатковий час або час, відпрацьований після закінчення робочого дня) залежать від провінції або території, на якій Ви працюєте.

У Вашому договорі може також міститися інформація про будь-які відрахування з Вашої зарплати на такі програми, як Канадський пенсійний план та страхування зайнятості.

Завжди зберігайте копію Вашої угоди для своїх документів. Ви і Ваш роботодавець повинні завжди дотримуватися умов договору. Якщо в майбутньому у Вас виникнуть розбіжності щодо деталей роботи, наявність копії може допомогти Вам.

Зверніться до місцевого центру зайнятості або відділу трудових стандартів, щоб дізнатися більше про трудові договори.

Якщо Ви втратили роботу

У більшості випадків ваш роботодавець повинен надати вам письмове повідомлення до вашого останнього робочого дня або заплатити вам за цей час.

Роботодавець не зобов'язаний попереджати Вас, коли Вас звільняють з "поважної причини". Наприклад, вас можуть звільнити за серйозні проступки або відсутність на роботі без поважної причини.

Якщо ви уклали контракт на певний період або на певну роботу, роботодавець не зобов'язаний попереджати вас про закінчення терміну дії контракту.

Правила повідомлення про розірвання договору також встановлюються в кожній провінції і території.

Якщо Ваш роботодавець не дотримується закону при звільненні, Ви можете поскаржитися на нього в місцеве управління з питань зайнятості або трудових стандартів. Якщо на Вас поширюється дія профспілкового договору, можливо, Вам доведеться подати офіційну скаргу через профспілку.

Житло

Роботодавець не зобов'язаний надавати Вам житло, якщо Ви не є тимчасовим сільськогосподарським працівником в рамках Програми сезонних сільськогосподарських робітників.

Якщо Вам надається житло та харчування, Ваш роботодавець може вирахувати частину витрат з Вашої заробітної плати. У більшості провінцій сума, яку вони можуть стягувати за харчування та проживання, обмежена. Всі відрахування із заробітної плати повинні бути зазначені у вашому контракті.

Охорона здоров'я та безпека

Всі працівники в Канаді мають право на безпечне і здорове робоче місце. Існують закони, що захищають працівників від небезпеки.

Провінційні, територіальні та федеральні уряди мають свої власні закони та способи вирішення питань охорони здоров'я та безпеки.

Чи безпечна ваша робота?

▪️Чи був я належним чином підготовлений для роботи, яку я виконую?

▪️Чи було мені надано належне захисне обладнання для виконання роботи?

▪️Чи відчуваю я небезпеку під час виконання своєї роботи?

▪️Чи працюю я близько до небезпечних матеріалів?

Щоб повідомити про небезпечне робоче місце, зверніться до місцевої служби зайнятості або відділу трудових стандартів.

Відмова від небезпечної роботи

Ваш роботодавець не може примушувати вас виконувати небезпечну роботу. Ваш роботодавець зобов'язаний розглянути будь-яку небезпеку, про яку ви повідомляєте на робочому місці. Ти маєш право відмовитися від виконання роботи до тих пір, поки:

▪️Ви і Ваш роботодавець не дійдете згоди, що небезпека усунена

▪️Ви вважаєте, що проблема більше не існує

▪️державний службовець повідомив Вам, що виконувати роботу безпечно

Якщо ви захворіли або отримали травму на роботі

Якнайшвидше повідомте про це свого керівника і зверніться за медичною допомогою. Ваш роботодавець повинен надати вам доступ до медичного працівника (наприклад, лікаря, медсестри або фармацевта), наприклад, шляхом

▪️надаючи Вам вільний час для звернення за медичною допомогою

▪️надання телефону для виклику невідкладної допомоги (швидкої допомоги)

▪️надання інформації про те, як отримати медичну допомогу

▪️допомагаючи вам дістатися до постачальника медичних послуг.

Ви можете поговорити з медичним працівником наодинці, без вашого роботодавця.

Більшість провінцій і територій надають компенсаційні виплати працівникам. Плани компенсації працівникам надають Вам допомогу (медичну допомогу або допомогу у виплаті заробітної плати), якщо Ви отримали травму на роботі або якщо Ваша робота стала причиною Вашого захворювання. Ваш роботодавець не має права відраховувати гроші з Вашої зарплати на ці програми.

У деяких провінціях і територіях роботодавець не зобов'язаний пропонувати вам компенсаційні виплати. Якщо це так, це повинно бути чітко прописано у Вашому трудовому договорі.

Зверніться до місцевого відділу зайнятості або відділу трудових стандартів, щоб дізнатися більше про компенсаційні виплати працівникам.

Права працівників фермерських господарств

Деякі сільськогосподарські робітники в Канаді мають особливі права в рамках Програми сезонних сільськогосподарських робітників Seasonal Agricultural Worker Program.

Повідомляйте про зловживання

Якщо Ви підозрюєте, що Ваш роботодавець не поважає Ваші права як тимчасового іноземного працівника або зловживає програмою, повідомте нам про це.

 

🔹Якщо ви вважаєте, що зазнаєте зловживань або ризикуєте зазнати зловживань, ви можете подати заяву на отримання відкритого дозволу на роботу для вразливих працівників, який допоможе вам покинути несприятливу робочу ситуацію.

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...