Перейти до публікації

План підготовки до повернення в Україну з Німеччини


Yuriy

Рекомендовані повідомлення

План підготовки до повернення в Україну з Німеччини

ПОКРОКОВО

 

Шановна спільното!

В цьому дописі я ділюся власним досвідом і міркуваннями з тих чи інших питань. Гадаю, він стане вам у нагоді. Проте пам'ятайте, що конкретно у вас можуть бути певні нюанси, які потребують консультацій із співробітниками відповідних відомств на місцях. Я майже всіх контрагентів повідомила через електронну пошту, але у вашому випадку можуть бути відмінності. Я все планувала заздалегідь і робила крок за кроком, але за потреби всі ці процедури можна пройти за 1-2 тижні.

 

1. ОРЕНДОДАВЕЦЬ

Отже, наприкінці липня наша родина ухвалила рішення повертатися в Україну.  Оскільки ми винаймали житло (оплачував Джобцентр),  а в договорі оренди було прописано, що потрібно повідомити орендодавця за 1 місяць, то датою від'їзду визначили кінець серпня. Щоб не займатися поверненням квартири до початкового стану (адже ми отримали її абсолютно пустою) я знайшла наступного орендатора, який  залюбки та невелику плату отримує повністю облаштовану квартиру з меблями, великою та дрібною побутовою технікою, посудом, постільною білизною, побутовою хімією тощо. Для мене перевага такого сценарію полягає в тому, що до останнього моменту я спокійнісінько живу з дітьми, в тому числі маленькими, у комфортних умовах, а у визначений день зачиняю двері, передаю ключі уповноваженій особі і їду собі на вокзал. Кауціон (заставу) мені повернуть частково зараз, частково в наступному році після проведення перерахунку по воді та опаленню.

 

2. ПОСТАЧАЛЬНИК ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Я повідомила компанію з постачання електренергії про розірвання договору (Kündigung) в перший тиждень серпня. У відповідь отримала формуляр, в якому слід зазначити показники лічильника на останній день перебування в помешканні. Ці показники зніме представник орендодавця, який згодом передасть формуляр постачальнику електрики. Після цього буде встановлено розмір платежу за серпень, який фактично сплачуюється у вересні.

 

3. ІНТЕРНЕТ ПРОВАЙДЕР (у мене був О²)

Договір по інтернету можна передати наступному орендатору, надіславши відповідну спільну заяву зацікавлених сторін провайдеру. Таким чином, я уникаю необхідності організовувати пересилання роутера в останній день, адже інтернет мені потрібен до останнього моменту з огляду на онлайн-формат роботи. Наступний орендатор також має зиск, оскільки йому не потрібно буде чекати 3-4 тижні та платити за підключення 120-130€. В цьому випадку особа, на яку переоформлюється контракт, сплачує за це суму в розмірі місячного платежа.

 

4. ВІДОМСТВА, ЩО ОПІКУЮТЬСЯ ДІТЬМИ

(якщо ваші діти відвідували школу або дитячий садок та /або ви отримували дитячі гроші)

Фамілиєнкаса

Школа

Група подовженого дня

Обіди (кожний окремий постачальник)

Дитячий садок

Спортивний гурток

Ви маєте повідомити всі ці установи.

 

5. ІНТЕГРАЦІЙНІ КУРСИ

Мовна частина інтеграційних курсів поділена на модулі. Тому за можливості вам запропонують написати заяву про припинення таким чином,  щоб ви закінчили модуль.

 

6. ДЖОБЦЕНТР

Заяву про припинення виплат можна подати особисто або електронною поштою. У вас можуть уточнити заплановану дату від'їзду. Адже від цього залежить,  чи будуть робити перерахунок. Що стосується мого випадку, то я лише зазначила, що відмовляюся від допомоги з 01.09.  Через три дні мені надійшов лист, в якому повідомлялось, що сума перерахунку 0€.

 

7. РЕЄСТРАЦІЙНЕ БЮРО

Ця установа може мати різну назву, проте саме її вам обов'язково слід відвідати, щоб вписатися – зробити Abmeldung. Зняття з реєстрації (виписку) можна зробити завчасно, проте не більше ніж за 10 днів до бажаної дати. Мені, наприклад, орендодавець видав формуляр, де зазначено, коли фактично я виїжджаю з помешкання. Отже, цією датою нас знімуть з реєстрації. Вчора мені ще відмовили, адже було зарано. Довелося брати термін на двадцяті числа серпня)

 

8. СТРАХОВА (КРАНКЕНКАСА)

Повідомити страхову ви можете надіславши листа або скориставшись онлайн-формою на сайті страхової.

 

9. ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ

У випадку, коли ви винаймали помешкання, але отримували допомогу від Джобцентру або Соціаламту, та писали заяву на звільнення від податку на телебачення, це звільнення передбачалось лише на той період, на який ви мали розрахунок допомоги. Наприклад, до кінця вересня. Відповідно, щоб надалі уникнути непорозумінь і щоб через кілька місяців не почали нараховувати податок , бажано повідомити про припинення відносин з ZDF.

 

10. БАНК

Як вчиняти з банком, а точніше з відкритим в ньому рахунком, залежить від ваших обставин. Свій банківський рахунок я не закриваю, оскільки тільки в середині вересня з нього будуть відбуватися списання за серпень: проводитимуться розрахунки за електроенергію, за інтернет, на нього повертатимуть кауціон. Оскільки це може статися і через рік (очікування повернення кауціону рік-півтора - це усталена практика в Німеччині), то наявність активного банківського рахунку з онлайн доступом через застосунок (кривенький, звичайно, але це краще, ніж нічого),  є цілком доречним. Весь цей час доведеться платити по 5€ на місяць за обслуговування рахунку.

 

11. ОПЕРАТОР МОБІЛЬНОГО ЗВ'ЯЗКУ

Якщо ви в серпні не перейшли на контракт (Телеком), тоді SIM-картка, яку ви отримали раніше анулюється не залежно від того, залишаєтесь ви в Німеччині чи повертаєтесь в Україну. Якщо контракт ви вже уклали, то його слід або розірвати, якщо ви не маєте наміру сплачувати щомісяця 10€, або ж залишити, якщо маєте намір користуватися німецьким номером та вносити плату за контракт.

 

12. ПОШТОВА АДРЕСА

Якщо вам буде надходити кореспонденція, але на поштовій скриньці не буде вашого прізвища, то листи повернуться відправнику. Отже, якщо  у вас буде бажання або потреба отримати кореспонденцію, то це можна зробити через поштове відділення, замовивши послугу переадресації (може бути платною), або ж домовитись з кимось, що зазначете його адресу в якості контактної для листування з інстанціями. Одночасно слід повідомити всі інстанції про таку зміну адреси.

 

13. АУСЛЕНДЕРАМТ

Якщо пластикову посвідку на проживання ви ще не отримали, то слід припинити цей процес, надіславши відповідну заяву.  Якщо ви вже отримали пластик і маєте намір залишити його "про всяк випадок", то слід пам'ятати, що його буде анульовано у випадку, коли ваше перебування за межами Німеччини буде довшим, ніж 180 днів за раз.

В Ауслендерамт надали інформацію, що Aufenthaltstitel , тобто пластик виданий саме українцям і саме по параграфу 24 втрачає дію, якщо ви перебуваєте за межами Німеччини більше 180 днів. Тобто через 3, 4 або 5 місяців по ньому спокійно можна повернутись в Німеччину. Але! Ви з нуля будете починати процес реєстрації: прописка, оформлення допомоги, страховка.

Наявність пластику не вирішує цих питань. Але заїхати на територію Німеччини або Шенгену ви зможете саме по цьому документу, навіть якщо вже використано 90 днів безвіза і по біометричному паспорту вас не пускають.

 

...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...